Sport

Polgár Juditot beiktatják a Világ Sakkozóinak Dicsőségcsarnokába

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 3. 18:11

Minden idők legeredményesebb női sakkozóját ünneplik a Saint Louis-ban rendezett sakkgálán.

Polgár Juditot, minden idők legeredményesebb női sakkozóját 2022. december 3-án, szombaton este nyolckor (magyar idő szerint vasárnap hajnali 3-kor), beiktatják a Világ Sakkozóinak Dicsőségcsarnokába (World Chess Hall of Fame), írja a Chess base 17.

Az eseményre az Egyesült Államokban, a Saint Louis-i 6. Strategy Across the Board gálán kerül sor a Saint Louis Sakk Club és a World Chess Hall of Fame (WCHOF)szervezésében.

A Világ Sakkozóinak Dicsőségcsarnokába a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) a sportágra gyakorolt hatásuk alapján jelöli az új tagokat, köztük játékosokat, írókat, újságírókat, tudósokat, szervezőket és a játék támogatóit. Aki bekerül, annak a Saint Louis-i World Chess Hall of Fame-ben emléktáblát avatnak, amelyen szerepel a képük és életrajzuk.


Polgár Juditot minden idők legerősebb női játékosaként tartják számon. Először 12 évesen került be a világ 100 legjobb játékosa közé, amikor három aranyérmet nyert az 1988-as szaloniki olimpián. Ez a teljesítmény a női világranglista első helyére repítette, és ezt a pozíciót a következő 26 évben meg is tartotta. Az 1990-es újvidéki sakkolimpia volt az utolsó női verseny, amelyen Judit részt vett. Judit 1991-ben megdöntötte Bobby Fischer legfiatalabb nagymesteri rekordját is. Pályafutása során 11 jelenlegi vagy korábbi világbajnokot győzött le rapid vagy klasszikus sakkban. Polgár tagja volt a 2014-es olimpián ezüstérmes magyar csapatnak, és további hét érmet nyert olimpiákon.

A magyar legenda azt nyilatkozta, hogy nagy megtiszteltetés számára ez az elismerés, amit részben a női sakkkozást népszerűsítő és ösztönző munkájáért is kapott. Polgár Judit szerint tovább kell dolgozni azért, hogy minél több lány tapasztalja meg ennek az ősi játéknak a szépségét, tudását és előnyeit:

Minden alkalmat megragadok, hogy közvetítsem a lányoknak és a körülöttük élő embereknek az üzenetet: törekedjenek arra, hogy a legtöbbet hozzák ki tehetségükből. Mert ha nem korlátozzuk a lányokat, ha bátorítjuk és ösztönözzük őket a kitartásra és az önbizalmuk építésére, akkor az élet bármely területén sikeresek lesznek.

„Polgár Judit a sakk globális hatását és befogadóképességét képviseli” – mondta Willy Iclicki, a FIDE speciális projektekért felelős vezetője és a Történelmi Bizottság elnöke. „Büszkék vagyunk arra, hogy csatlakozhat a többi úttörő illusztris listájához, akik hozzájárultak a sakk örökségének alakításához és meghatározásához.”

Nagy örömmel ismerjük el Judit számos eredményét és a sakk sporthoz való hozzájárulását

– mondta Shannon Bailey, a World Chess Hall of Fame vezető kurátora. „Elkötelezettsége a sakk fejlődése iránt, miközben lebontja a lányok és nők előtt álló akadályokat, inspiráló, és büszkék vagyunk arra, hogy a World Chess Hall of Fame állandó kiállításán tisztelhetjük őt.”

#Sport#sakk#polgár judit#dicsőségcsarnok

Címlapról ajánljuk