Sport

Feltartóztattak Katarban egy amerikai újságírót szivárványos pólója miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. november 21. 21:04

A CBS Sports-nak dolgozó Grant Wahl-t félóráig tartották fogva a biztonságiak a Wales elleni meccs előtt, állítólag azért, mert féltették a többi szurkolótól.

Furcsa kalandja volt egy híres amerikai sportriporternek a katari foci-vébén a Wales elleni mérkőzés előtt. Grant Wahl, aki a CBS Sportsnak dolgozik és a Substack előfizetéses hírlevélküldő oldalon népszerű sportrovatot ír, az LMBTQ+ közösséggel való szolidaritása jeléül szivárványos pólóban érkezett a katari Ahmad bin Ali Stadionba.

A stadion médiabejáratánál azonban a biztonsági őrök feltartóztatták, és 25 percig nem is engedték el. Az őrök ez idő alatt dühösen követelték tőle, hogy vegye le a pólóját.

„Le kell cserélnie a pólóját” – mondta az egyik őr. „Ez tilos.”

Katarban az azonos neműek kapcsolata illegális, írta minderről Substack-en Wahl. „A FIFA azonban egyértelműen kijelentette, hogy a szivárványos zászlót szívesen látják a világbajnokságon. A katari rezsim azonban nagyon keveset nyilatkozott a témáról, ami aggodalomra ad okot, hogy a helyszínen másképp alakulnának a dolgok.”

Wahl gyorsan kitett egy posztot az incidensről Twitterre, mire az egyik őr erőszakkal kitépte a kezéből a telefont. Egy másik őr ordítva követelte tőle, hogy vegye le a pólót. Wahl erre nem volt hajlandó.


A stadion médiabejáratánál ekkor felbukkant Andrew Das, a New York Times riportere, akinek Wahl elmondta, hogy mi folyik. Őt is feltartóztatták. A helyzetet végül a biztonsági őrök felettese oldotta meg, aki elnézést kért és szólt a beosztottjainak, hogy engedjék át Wahlt. Később a FIFA képviselője is bocsánatot kért Wahltól

Az egyik biztonsági őr Wahl szerint azzal magyarázta a viselkedésüket, hogy csak meg akarták védeni a riportert a bent lévő szurkolóktól, akik bánthatták volna a póló miatt.

Milyen lehet a hétköznapi katariaknak, akik esetleg szivárványos pólót viselnek, amikor a világ nem figyel? Milyen lehet ez?

– zárta költői kérdéssel substackes beszámolóját Wahl.

Nyitókép: biztonsági őrök a katari foci-vébén – Fotó: Ercin Erturk/Anadolu Agency via Getty Images

#Sport#katar#foci-vb#szivárványos zászló#melegjogok#biztonsági őr

Címlapról ajánljuk