Sport

Megerősítette édesanyjuk, hogy kínai állampolgárok lesznek a Liu fivérek

rtl.hurtl.hu

2022. november 11. 13:52

Nem tudni, mi lesz a magyar állampolgárságukkal.

A Liu testvérek édesanyja a kínai sajtónak megerősítette, hogy fiai kínai állampolgárok lesznek – írja a Magyar Hang. A lap hozzáteszi, hogy Kínában nincs kettős állampolgárság, ezért a testvérpárnak le kellene mondania a magyar állampolgárságról, de úgy tudni, hogy ezt más élsportolók honosításánál sem vették komolyan: kaptak egy kínai útlevelet, de azt nem feszegették, hogy a másik útlevelüket leadták-e. (A helyzet kissé zavaros, mindenesetre ha a magyar állampolgárságukat megtarthatják, akkor elvileg a hazai olimpiai járadékra is jogosultak 35 éves koruktól. A pénzt az előző évi átlagkerestből számolják, a mostani számok alapján Liu Shaoang havonta 1,3 millió, Shaolin Sándor pedig 675 ezer forintra lenne jogosult, ha betöltötték volna a 35-öt.)

Megjegyzik, hogy a Pejcsing Csingnienpao (Pekingi ifjúsági napilap) cikkéhez kommentelők egy része fel van háborodva: azt írják a magyar anyától és kínai apától származó, Kínában is nagyon népszerű Liu testvérekről, hogy a pénzért hagyják el Magyarországot, és később ugyanígy el fogják hagyni Kínát is. Azt is felvetették, hogy ha a testvérek akkora hazafiak, miért nem a februári pekingi olimpia előtt tértek vissza Kínába.

A magyar szövetség egyébként azzal a feltétellel engedi el őket, hogy visszafizetik az eddig rájuk költött pénzt. Azt a szövetség elnöke, Kósa Lajos is elismerte, hogy Kínában jóval nagyobb összeg jár az aranyéremért az itteni ötvenmillió forintnál.

Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke ugyanakkor nemrég azt mondta: sejtették, hogy nem fog működni, hogy kínai edzővel, kínai felkészülésben magyar színekben induljanak a testvérek a 2026-os milánói téli olimpián kínai versenyzők ellen. Márpedig az edzőjük, Csing Csang Lina a kínai szövetségtől kapott ajánlatot az ottani gyorskorcsolya-válogatott vezetőedzői pozíciójára, Liuék pedig őt követik.

Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

#Sport#liu shaolin sándor#liu shaoang#gyorskorcsolya#kína#állampolgárság

Címlapról ajánljuk