Sport

Kósa Lajos: Elengedjük a Liu fivéreket, de az utolsó három év költségeit vissza kell fizetniük

rtl.hurtl.hu

2022. november 9. 19:43

Ez nagyjából fejenként 150 millió forintos összeg.

Kósa Lajos, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség (MOKSZ) elnöke többször tárgyalt a Liu fivérekkel, de nem tudta meggyőzni őket arról, hogy maradjanak – derült ki a politikus interjúiból, amelyeket a Nemzeti Sportnak és az Indexnek adott. 

Arra a felvetésre, miszerint három hónapja még azt mondta, a sportolók nem hagyják el a magyar színeket, úgy fogalmazott: „Az már akkor egyértelmű volt, hogy a fiúk nagyon ragaszkodnak Csang Csing Linához, ám az edzőnőt hazahívta hazája, márpedig a rövid pályás gyorskorcsolyában a kínai válogatott vezetőedzői pozíciója az egyik legjelentősebb állás”. 

Kósa Lajos arra is kitért, hogy a testvérek idei felkészülésének költségeit a magyar szövetség fizette, ennek összege idén összesen 180 millió forint volt. 

A politikus elmondta, többször próbálta maradásra bírni Liu Shaoangot és Liu Shaolin Sándort, kérdezte, mit tehetne annak érdekében, hogy továbbra is magyar színekben versenyezzenek, de azt a választ kapta, hogy semmit. 

Innentől nemigen volt mozgásterünk

– jegyezte meg.

A sportolók azt kérték a szövetségtől, hogy engedjék meg az országváltást és tekintsen el az egyéb kötelezettségektől is. 

Úgy véli, az országváltást anyagi okot is indokolhatták: itthon 50 millió forint jár egy olimpiai aranyéremért, Kínában ez az összeg 800 millió forintnak felel meg. 

„Az MOKSZ-szel megkötött sportolói szerződés szerint, ha egy versenyző más ország színeiben kíván versenyezni három éven belül nem indulhat ISU-versenyen, csak abban az esetben, ha az MOKSZ részére valaki visszafizetni a sportolóra fordított utolsó hároméves időszakban keletkezett költségeket. (…) Egy ember kapcsán száz-százötven millió forintról van szó. (…) 

Az elnökségnek azt fogom javasolni, hogy engedjük el a fiúkat, ám a fennálló kötelezettséget azért rendezni kell 

– mondta Kósa Lajos. Az összeg nem teljesen egyezik meg a két sportoló esetében, mert volt eltérés a versenyeztetésükben.

Kósa Lajos azt mondta, hogy a két Liunak örök hálával tartoznak, mert az ő vezetésükkel nyerték meg Magyarország első téli olimpiai aranyérmét, de távozásukkal nem ér véget a korcsolyasport Magyarországon. Azt is megjegyezte, hogy az ajtó nyitva áll előttük, ha szeretnének visszatérni. 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Sport#Shaolin testvérek#országváltás#kína#gyorskorcsolya

Címlapról ajánljuk