Felborult egy vitorlás a Kékszalag éjszakai szakaszánA Szamuráj Jack ötfős legénységet a vízimentők kimentették. A Kékszalag győztese Józsa Márton csapata és a Fifty-Fifty lett.
Sport

Felborult egy vitorlás a Kékszalag éjszakai szakaszán

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. július 15. 6:29

A Szamuráj Jack ötfős legénységet a vízimentők kimentették. A Kékszalag győztese Józsa Márton csapata és a Fifty-Fifty lett.

Péntek hajnalban, 1:30 óra körül a tihanyi kikötőnél felborult az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíjon szereplő Szamuráj Jack, írja az MTI.

A tókerülő vitorlásverseny szervezőinek tájékoztatása szerint a vízbe borult hajóról telefonon kértek mentést, az ötfős legénységet a vízimentők kimentették, senkinek sem esett baja.

Fifty-Fifty győzött

Hajnal 2 óráig 39 hajó teljesítette a csütörtök 9 órakor rajtolt viadalt, míg 317-en fordultak már meg a keszthelyi bójánál, és folyamatosan érkeznek újabbak.

A Józsa Márton kormányozta Raiffeisen Fifty-Fifty rekordidővel, 7 óra 13 perc 21 másodperccel nyert. A Fifty-Fifty – egy kétárbocos magyar fejlesztésű katamarán – a saját maga által 2014-ben felállított 7 óra 13 perc 57 másodperces pályacsúcsot döntötte meg 36 másodperccel. Józsa Márton hajója harmadik győzelmét aratta a verseny történetében 2012 és 2014 után.

Második helyen a Team Kaáli, harmadikon a Prospex Delta ért célba.

A szervezők tájékoztatása szerint 516 hajó nevezett idén a tókerülő versenyre, fedélzetükön több mint 2500 vitorlázóval.

A Kékszalag Európa leghosszabb tókerülő vitorlásversenye, amelyet először 1934-ben rendeztek meg. A hajósokra a 48 órás szintidő alatt légvonalban 155 kilométeres út vár, a balatonfüredi rajt után Balatonkenese, Siófok és a tihanyi szoros érintésével haladnak, és Keszthelynél fordulva térnek vissza Balatonfüredre.

Nyitókép: Az 54. Kékszalag Raiffeisen Nagydíj tókerülő vitorlásverseny mezőnye a rajt után, Balatonfüred közelében, 2022. július 14-én – Fotó: Vasvári Tamás / MTI

#Sport#balaton#kékszalag#vitorlás#felborult

Címlapról ajánljuk