Sport

Boris Johnson: A nők nem születhetnek pénisszel

rtl.hurtl.hu

2022. június 27. 10:11

A brit miniszterelnök támogatja a FINA közelmúltbeli döntését. 

A vizes sportokat tömörítő nemzetközi szövetség, a FINA nemrég kizárta annak lehetőségét, hogy transznemű versenyzők induljanak női szakágakban – írtuk korábban.

Az új irányelv szerint, akiknél 12 évesen bármilyen formában beindult a férfi hormonok termelődése, azok csak a férfiak mezőnyében indulhatnak a későbbiekben, függetlenül az aktuális nemi identitástól, vagy az aktuális tesztoszteron-szinttől.

A döntésről nemrég Boris Johnson brit miniszterelnököt is megkérdezték, aki megerősítette, hogy támogatja a FINA döntését. Johnsont egy ruandai utazása közben újságírók kérdezték arról, hogy „egy nő születhet-e pénisszel”, Johnson pedig úgy reagált: „nem, anélkül, hogy férfi ne lenne”. A miniszterelnök hozzátette, hogy van különbség nő és transz nő között – számolt be róla a Daily Mail

Johnson elmondta, hogy nagyon-nagyon fontos, hogy társadalmi szinten a lehető legmegértőbbek legyenek mindenkivel szemben, mindig is kiállt ezért, de amikor a szexualitás kérdéseiről áttérünk a nemi kérdésekre, különleges problémák vetődnek fel. Szerinte az egyik ilyen kérdés az életkor, amikor a tranzíció történik, a másik a nők számára fenntartott biztonságos helyek kérdése, a harmadik pedig a sportversenyekkel kapcsolatos nehézségek.

Johnson szerint ezek mind nagyon összetett kérdések, és érzékenynek kell lenni velük kapcsolatban. 

Nyitókép: Dan Kitwood / Pool / Getty Images

#Sport#fina#transznemű#úszó

Címlapról ajánljuk