Sport

Pénteken talán utoljára ül magyar színekben asztalhoz Rapport Richárd nemzetközi sakknagymester

Dévai LászlóDévai László

2022. június 16. 14:05

Pénteken kezdődik Madridban a sakkvilágbajnok-jelöltek versenye.

A 26 éves játékos 2764 élő-pontjával a világranglista nyolcadik helyezettjeként ül asztalhoz Madridban. A torna lebonyolítási rendszerében minden résztvevő kétszer mérkőzik meg mindenkivel, váltott színekkel.

Rapport első ellenfele a világos bábukat vezető Jan-Krzysztof Duda lesz, akivel korábban négy klasszikus partit játszott, ebből kettőt a 24 esztendős lengyel nyert meg, egy alkalommal döntetlen lett az eredmény, egyszer pedig Rapport tudott győzni.

Az elmúlt hetekben derült ki, hogy Rapport Richárd a jövőben a román színekben kíván versenyezni, Szabó László a magyar szakszövetség elnöke a fiatal nagymester döntését elfogadhatatlannak, hibásnak és károsnak nevezte. Szabó szerint a szövetség minden követ megmozgat, hogy Rapport továbbra is magyarként üljön asztalhoz. Az ügynek még nincs vége, de az biztos, hogy Rapport Richárd Madridban még magyar színekben fog versenyezni.

Az MTI beharangozója megjegyzi, hogy legutoljára 15 éve, 2007-ben volt magyar sakkozó világbajnokjelölt, akkor Lékó Péter a Mexikóvárosban rendezett nyolcfős tornán negyedik helyezett lett.

Nyitókép: Rapport Richárd nemzetközi sakknagymester a Tata Steel sakkversenyen a hollandiai Wijk aan Zeeben 2022. január 29-én – Fotó: Olaf Kraak / MTI / EPA / ANP

#Sport#rapport richárd#sakknagymester#sakk#román#magyar

Címlapról ajánljuk