Sport

Kétmilliárd forintért kelhet el Maradona meze, amit az 1986-os vébén viselt

rtl.hurtl.hu

2022. május 4. 12:56

Szerdán zárul le a legendás mez online aukciója a Southeby’s oldalán. 

A várakozások szerint nagyjából ötmillió fontért, azaz több mint kétmilliárd forintért fog elkelni ma Diego Maradona meze, amit az Anglia elleni, legendássá vált mérkőzésen viselt az 1986-os mexikói világbajnokságon. 

Ez az a mez, amiben a futballtörténelem talán két leghíresebb gólját szerezte: az „Isten Keze” néven ismertté vált kezezéses gólt, valamint az „Évszázad Gólját”, amikor a félpályáról indulva cselezte végig az angol védelmet. Argentína végül 2-1-re nyert az angolok ellen.

A mez a mérkőzés óta Steve Hodge angol középpályás birtokában van. Azóta, hogy a meccs végén mezt cserélt Maradonával. A legendás mez eddig kölcsönben a manchesteri angol focimúzeumban volt kiállítva.

A Sotheby’s aukciósház április végén indította az árverést mezre, amiért szinte azonnal négymillió fontot ajánlott fel valaki. Az aukciósház négymillió és hatmillió font közé becsülte az árát. A mezért május 4-én, közép-európai idő szerint délután öt óráig lehet licitálni.

A The Sun brit bulvárlap úgy tudja, hogy a mezt Argentína is meg akarja szerezni, hogy a Buenos Airesban található Maradona múzeumban állíthassák ki, ezért még egy delegációt is küldtek az Egyesült Királyságba.

Mostanáig a legtöbb pénz, amit egy árverésen sportmezért fizettek, 5,6 millió dollár volt. A legendás amerikai baseballjátékos, Babe Ruth 1928 és 1930 között viselt meze ért ennyit – írta az ESPN amerikai sportoldal.

Nyitókép: Diego Maradon az 1986-os világbajnokságon, az Anglia elleni mérkőzés végén. Fotó: Archivo El Grafico/Getty Images

#Sport#diego maradona#mez#1986-os világbajnokság#labdarúgás#aukció#árverés#sotheby's#anglia#argentína

Címlapról ajánljuk