Sport

Kizárhatják Oroszországot a futball vb-selejtezőkről, mert megsértette az olimpiai fegyverszünetet

rtl.hurtl.hu

2022. február 28. 15:56

A FIFA a Nemzetközi Olimpiai Bizottságra hivatkozva döntött így.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) további intézkedésig felfüggeszti Oroszországot, mivel a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) azt javasolja, hogy az orosz és fehérorosz sportolókat és tisztviselőket tiltsák el a szervezett nemzetközi versenyeken való részvételtől – írta a BBC.

A felfüggesztés azt jelentené, hogy Oroszországot kizárják a 2022-es katari labdarúgó világbajnokság márciusban induló világbajnoki pótselejtezőiből.

A NOB egyúttal felszólította a sportirányításban közreműködő testületeket, hogy ne engedjék versenyezni az orosz és fehérorosz sportolókat, mivel ezen országok kormányai „megsértették az olimpiai fegyverszünetet”, ami arra a szerződésben nem rögzített, de az ókori görög olimpiák óta létező hagyományra utal, hogy olimpia idején tilos háborút folytatni.

Bár a pekingi téli olimpia február 22-én, azaz két nappal az Ukrajna elleni orosz invázió előtt véget ért, úgy tűnik, ezt a NOB mégsem vette figyelembe. Legutóbb 2008-ban, a pekingi nyári olimpia idején kezdett háborúba Oroszország, akkor Grúzia ellen.

Mint beszámoltunk róla, a FIFA döntését megelőzően már 11 európai ország futballszövetsége döntött úgy, hogy válogatottjaik nem játszanak világbajnoki selejtezőket az orosz válogatottal.

Nyitókép: Getty Images

#Sport#oroszország#fifa#nob#katar#világbajnokság#futball

Címlapról ajánljuk