Sport

Folytathatja az olimpiát a doppingbotrányba keveredett tinédzser korcsolyázó

rtl.hurtl.hu

2022. február 14. 6:58

Ez lett az eredménye az orosz Kamila Valieva ügyében tartott meghallgatásnak, a 15 éves sportoló versenyezhet kedden egyéniben.

A nemzetközi sportdöntőbíróság (CAS) úgy határozott, Kamila Valieva orosz korcsoláyzó továbbra is versenyezhet a pekingi téli olimpián, közölte az AP hírügynökség. A sportolóról kiderült, december 25-én pozitív doppingtesztet produkált.

Úgynevezett trimetazidin teljesítményfokozó szert használt, ez eredetileg egy szívgyógyszer hatóanyaga, ami javítja a sejtanyagcserét, és növeli az állóképességet. Ez ugyanaz a drog, amiért a kínai Szun Jang úszót 2020-ban nyolc évre tiltották el.

A levett minta eredményét csak negyven nappal később közölték. Az Orosz Doppingellenes Ügynökség (RUSADA) szerint a covid indokolja a szokatlanul hosszú időt, emlékeztet a Telex.

A nemzetközi sportdöntőbíróság arra hivatkozott, hogy a doppingellenes szabályzatban a 16 év alatti sportolókra – mint Kamila Valieva – más, enyhébb szabályok vonatkoznak, mint a felnőttekre.

A múltban egyébként már annyi doppingvétséget írtak orosz sportolók számlájára, hogy az ország hivatalosan nem országként, csupán az Orosz Olimpiai Bizottság nevében vehet részt a játékokon.

Nyitókép: MTI/EPA/Fazry Ismail

#Sport#peking 2022#téli olimpia#oroszország#dopping

Címlapról ajánljuk