Sport

Átlagosan 2,8 millió forintot keres egy NB I-es focista

rtl.hurtl.hu

2022. február 8. 6:04

Európa 20 legjobban fizető bajnoksága közé került az OTP Bank Liga.

Az OTP Bank Liga a tavalyi 21. hely után már 19. helyet foglalja el a bérköltséget tekintve az európai bajnokságok sorában – írta az mfor.hu az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) nemrég kiadott, 2020/2021-es pénzügyi évet összegző üzleti jelentése alapján. 

A 12 magyar csapat összköltsége tavaly 63,6 millió euró volt, míg idén ez az összeg 82 millió eurót tett ki. 

Idén a 20-as lista utolsó helyén Norvégia volt 72 millió euróval.

Egy másik szempont alapján a magyar bajnokság a legnagyobbakat is maga mögé tudta utasítani (igaz, itt azért némi bázishatás is közrejátszik, hiszen alacsonyabb összegeknél könnyű nagyobb változást elérni):

egy év alatt ugyanis 17 százalékkal nőtt a teljes bérköltség, aminél egy hajszállal nagyobb növekedést, 18 százalékot csak a német bajnokságban regisztráltak.

A vizsgált bajnokságok többségénél nem emelkedtek a bérek, ahol pedig igen, ott is csak néhány százalékkal. 

Az adatok alapján a magyar klubok havonta átlagosan 2,4 milliárd forintot költöttek bérekre tavaly, ebből 1,3 milliárd forint ment a játékosok fizetésére. A Transfermarkt adatai alapján az NBI-es csapatok átlagos létszáma 38 fő volt a 2020/2021-es szezonban, ami azt jelenti, hogy

egy magyar focista az NBI-ben a vizsgált szezonban havi bruttó 2,9 millió forintért rúgta a bőrt. 

Ez az akkori nemzetgazdasági átlagnak több mint a hétszerese. A cikk szerint ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy itt a magyar bajnokság átlagáról beszélünk. Vagyis csapatszinten és csapatokon belül is hatalmas különbségek lehetnek és míg valaki havi 1 millióért lép pályára, más játékos ugyanezért akár 7-8 millió forintot is kaphat.

 A nyugati példákkal ellentétben a hazai klubok hétpecsétes titokként őrzik a leigazolások részleteit és a béradatokat.

Nyitókép: Marjai János/MTI

#Sport#tao#labdarúgás#fizetés#nb i.

Címlapról ajánljuk