Sorozat Klub

Ráadtuk Zámbó Jimmy eredeti ruháit Nagy Ervinre, és tudtuk, hogy ő lesz A Király főszereplője – interjú Herman Péterrel, az RTL Magyarország kreatív igazgatójával

Hamberger DávidHamberger Dávid

2022. március 29. 9:00

Több éve zajlik a fejlesztése a Zámbó Jimmy életét és munkásságát bemutató sorozatnak, ami az RTL Magyarország kreatív igazgatója szerint nagyot fog ütni. A készítők Jimmy házában forgatják azokat a jeleneteket, amik ott történtek a valóságban is, ugyanakkor nem akarnak mindenkinek megfelelni, ez nem egy ömlengő rajongói sorozat lesz, mondja Herman Péter, aki az rtl.hu-nak adott interjúban több kulisszatitkot is elárult A Királyról.

Honnan jött az ötlet, hogy sorozat készüljön Zámbó Jimmy életéből?

Két-két és fel évvel ezelőtt egy RTL-es rendezvényen, a bárpultnak támaszkodva jutott eszünkbe, hogy miért is ne csinálhatnánk egy sorozatot Jimmy életéről. Az első pillanatban váratlannak és meglepőnek tűnt – még nekem is, aki ezt részben kitalálta. Még soha nem csináltunk életrajzi sorozatot Magyarországon, annak ellenére, hogy más országokban, kultúrákban ez egészen gyakori.

Ez a nehézsége is egyben?

Így van. Rengeteg kérdést vetett fel bennünk. Jó pár éve elkezdődött az RTL Magyarország fikciós műhelymunkája, amelynek a Válótársak volt az első darabja. Azóta nagy rutinra tettünk szert a sorozatgyártásban, fejlesztésben és írásban is. A Királlyal kicsit emelni akartuk a szintet. Ez hajt minket, és ez pont egy olyasfajta vállalkozás, amit érdemes megcsinálni, mert főszereplő már önmagában is egy végtelenül izgalmas figura, ráadásul az RTL-nek is van egyfajta történelminek mondható kapcsolódása Jimmyvel.

Milyen visszajelzéseket kaptál eddig A Királyról?

Még a munka legelején vagyunk, épphogy elkezdtük a forgatást, de már most vannak jelei, hogy ez ütni fog. Egyrészt mindenhol, ahol szóba kerül, rögtön óriási kíváncsiság fogadja a sorozatot. Jó visszajelzés az is, hogy a színészvilág felbolydult, mert rengetegen szeretnének benne lenni – és sokan benne is lesznek a sorozatban. Jól láthatóan ezt egy presztízskérdésként élik meg.

 Az is biztató, hogy egy olyan emberről van szó, akinek köztudottan döbbenetesen nagy tábora volt, rengetegen szerették, ami viszont ennél is sokkal érdekesebb, hogy legalább ugyanennyien gyűlölték, vagy nevettek rajta. 

Biztos vagyok benne, hogy ők is meg fogják nézni a sorozatot.

Nem tartod kockázatosnak a sorozatot abból a szempontból, hogy ilyen heves érzelmeket tudnak kiváltani a rajongókból a Jimmyvel kapcsolatos hírek?

Ez egy őrült rizikó. Olyan emberről készül életrajzi film, akihez szinte mindenkinek van valamilyen viszonya. Biztos, hogy ez a sorozat nem fog megfelelni mindenkinek. Nem is gondolom, hogy ez egy reális cél lenne. Olyan sorozatot szeretnénk létrehozni, ami érdekes, izgalmas és szerethető.  A történet 80-as, 90-es években játszódik, a ma felnőtt, pénzkereső generáció jelentős része akkoriban volt gyerek, vagy nagyon fiatal, így azt gondolom, emiatt is hatni fog rájuk a sorozat.

Neked milyen emlékeid vannak Jimmyről?

Nekem nem volt semmilyen különösebb viszonyom vele. Engem az ő személyes pályája, emberi története vonz. Úgy érzem, hogy talán pont azért fogjuk jól csinálni, mert nem szeretjük túl. Ez nem egy ömlengő rajongói sorozat lesz, hanem sok szempontból kritikus. Egy ember felemelkedéséről szól, aki közben sok mindenkinek borsot tör az orra alá.

Hangulatát és látványvilágát tekintve mire számíthatnak majd a nézők?

Óhatatlanul része a sorozatnak, hogy felkutassuk az eredeti vagy a korszakra jellemző helyszíneket. Kitűnő lakberendező és stylist kollégáink is alaposan utánamentek a 80-as, 90-es évek ízlésének. Kifejezetten érdekes pillanatok voltak, amikor beöltöztettük a színészeket a próbákon, és a fotókon valóban 20-30 évvel ezelőtti emberek köszöntek vissza. Az operatőri munkával is igyekszünk olyan színvilágot és hangulatot árasztani, amely ráerősít erre a világra. Félreértés ne essék, nem az a cél, hogy egy az egyben copy legyen. Sok helyszín nem is létezik már, ahhoz hasonlókon fogunk forgatni.

Mennyire jelentett kihívást a casting? A valós személyek életre keltése mennyi plusz elvárást pakol rátok ilyenkor? Szempont egyáltalán a hasonlóság?

Annak ellenére, hogy történelmi film, nem törekedtünk szükségszerűen arra, hogy a szereplők egy az egyben hasonlítsanak. Jimmy életéből az emberek nem ismertek mindenkit, ezért sok esetben inkább a színészek kitűnősége, mint a kinézete számított. Minden szerepre akár 4-5-6 jelöltünk is volt. Nyilván a Jimmyt megformáló színész egy jóval izgalmasabb kérdés , ugyanis a sztár  arca mindenkinek tűpontosan megvan. 

Nagy Ervin kiválasztása azért is volt szórakoztató, mert akkor tudtuk csak biztosan, hogy jó lesz, amikor ráadtuk Jimmy eredeti, szekrényben őrzött ruháit – amik egyébként tökéletesen passzoltak is rá. 

Amúgy Jimmy  házában fogjuk forgatni azokat a jeleneteket, amik ott történtek a valóságban is.

A család mennyire folyt bele az előkészületekbe? Nyitottak voltak rá, hogy Jimmy történetéből sorozat legyen?

Magától értetődő, hogy a családdal felvettük a kapcsolatot, és nemcsak velük, hanem a zenésztársakkal, barátokkal is. Az egész munkát több éves kutatás előzte meg. Én például személyesen is számtalan rokonnal, családtaggal, baráttal, zenésztárssal találkoztam. Ez jelentette az alapanyagot, ami szükséges volt a forgatókönyvíráshoz. A család egy jelentős része kifejezetten segítőkész volt.

Kovács Dániel Richárd lesz a sorozat vezetőrendezője, Zomborácz Virág pedig a forgatókönyvért és rendezésért is felel. Mindkettőjükkel dolgoztatok már korábban RTL-es sorozatokban. Miért szerettétek volna, hogy ezt a projektet ők ketten vigyék?

Kovács Danival több mint 25 éve dolgozunk együtt. Számtalan sorozatot készítettünk elő együtt, és a Jimmy sorozatról  is egy adott pillanatban közösen kezdtünk el álmodozni. Ehhez a projekthez kerestem írót, és különböző bolyongások és szerencsétlen útvonalak után végül ráleltem Zomborácz Virágra, akivel már korábban elkezdtünk együtt dolgozni A Tanárban, amiben szintén íróként, illetve rendezőként vett részt. A beszélgetéseink során meggyőződtem arról, hogy az ő gondolkozása áll talán a legközelebb ahhoz, amit mi is gondolunk. Elvállalta, elkezdte írni, és meglehetősen hamar kiderült, hogy hitünk szerint a könyvek kitűnőek lesznek. Összességében azt gondolom, hogy remek csapat jött össze.


És neked mi a szereped a produkcióban?

Igazából a dolog részben hierarchikus, részben pedig klasszikus produceri munka. Mondhatjuk azt, hogy a sorozatötlet az enyém, és innentől kezdve a projekt összerakása is az én feladatommá vált. Természetesen mind a rendezők, mind az írók és a legtöbb kiemelt munkatárs kiválasztása is az én feladatom volt. Ilyen értelemben egyfajta showrunnerként figyelek az összes részletre, én hagyom jóvá a castingtól kezdve a helyszíneken át a forgatókönyveket is.

Mondhatjuk, hogy ez egy szerelemprojekt?

Inkább úgy mondanám, hogy most éppen az. De már most beleszerettem néhány újba. Úgy vagyok vele, hogy ezt a szerelmet szeretném lezárni minél hamarabb, hogy a nézők elé lehessen tenni, majd bele lehessen vágni a többibe.

Az RTL Magyarország évek óta egyre hangsúlyosabban foglalkozik a saját gyártású sorozatokkal. Miért éreztétek fontosnak, hogy ezt erősítsétek a csatornánál? Miért pont most jött el az ideje A Királynak?

Már jó pár éve készítünk saját gyártású sorozatokat, de most jött el az ideje annak, hogy minél több ilyen típusú formátum legyen. Ennek a távlati tervünk az oka.

Akkor a nézők egyre több ilyen tartalomra számíthatnak?

Így van. Magától értetődik, hogy borzasztó jó sorozatok léteznek külföldön, ezekből néhányat érdemes inkább magyarítani, semmint megírni. A saját fejlesztést viszont azért tartom fontosnak, mert magyarok vagyunk, magyar kultúrában élünk, és nagy szegénységi bizonyítvány lenne, ha nem volna mit mondanunk a saját jelenünkről, múltunkról, talán jövőnkről. Szóval fontos, hogy magyar sorozatok születhessenek magyar írók tollából.

Az RTL Magyarország bemutatja több éve tartó saját fejlesztését, A Király című sorozatot, amely 10 epizódban meséli majd el Zámbó Jimmy életét.

#Sorozat Klub#rtl#RTL Klub#A Király#zámbó jimmy#herman péter#pierre#interjú#Bulvár#ma

Címlapról ajánljuk