RTL+

Deepfake videók: mi lesz, ha ellopják a képmásodat?

rtl.hurtl.hu

2024. június 18. 9:00

Már elérhető az RTL+ előfizetői számára az Egy másik test című dokumentumfilm. A deepfake videók okozta károkat bemutató alkotás az On The Spot ajánlásával érkezett az RTL streamingplatformjára.  

A világhálón 3000-nél is több weboldal található, amely deepfake videók terjesztésére jött létre. Az ilyen tartalmak száma félévente duplázódik, 2024-ben már meghaladhatja az 5 milliót. A deepfake videók 90 százaléka olyan pornófelvétel, amely nem az abban szereplő nők beleegyezésével készült.  

A deepfake videók ugyanis nem valódiak, viszont a hatásuk nagyon is valós.  

Az Egy másik test készítői – Sophie Compton és Reuben Hamlyn – a deepfake 2017-es első megjelenése óta figyelemmel kísérik a jelenség fejlődését és hatásait. Látták, hogy miként lettek a kezdetleges próbálkozásokból mostanra megkülönböztethetetlenül valósághű videók. Felismerték, hogy a deepfake-et a nők elleni erőszak legújabb eszközeként megszégyenítésre és elhallgattatásra használják fel.  

A 80 perces dokumentumfilm főszereplője, Taylor is megdöbbenve tapasztalta, hogy az ő képmását is felhasználta valaki egy ilyen tartalom létrehozásához. Mi lesz, ha a barátai, tanárai vagy leendő főnökei is látni fogják a felvételt? Hogyan érvényesítheti a jogait és tisztázhatja magát ilyen helyzetben egy fiatal és kiszolgáltatott lány?

Az Egy másik test június 18-tól érhető el az RTL+ előfizetői számára.

Bővebb információ az RTL+ szolgáltatásról és előfizetésről:
www.rtlplusz.hu
https://rtl.hu/rtlplusz/csomagok

#RTL+#on the spot#dokumentumfilm#deepfake#Videó#lopás#képmás

Címlapról ajánljuk