RTL+

A kislány tehet arról, hogy szexuálisan bántalmazták a falusiak szerint – elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját a Túl közel

rtl.hurtl.hu

2024. február 2. 14:30

Az RTL+ előfizetői számára elérhető Túl közel című film újabb díjat nyert. Az On the Spot alkotóinak koprodukciójában készült dokumentumfilm, amelynek központi témája a gyermekbántalmazás és a családon belüli erőszak, ezúttal a Magyar Filmkritikusok Díját nyerte el a legjobb dokumentumfilm kategóriában.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége Film- és Tévékritikus Szakosztálya Báron György elnökletével minden év elején megszavazza és kiosztja a Magyar Filmkritikusok Díját. Idén 61. alkalommal ítélte oda rangos elismeréseit az előző évben bemutatott legjobb filmek alkotóinak. A filmkritikusok a legjobb dokumentumfilm díját Püsök Botond alkotásának, a Túl közel című filmnek ítélték.

Szexuálisan bántalmazták, majd áldozatként hibáztatták a 9 éves kislányt – elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díjá a Túl közel
Andrea az édesanya – Forrás: Túl közel

A többszörös díjnyertes dokumentumfilm középpontjában egy édesanya, Andrea áll, aki egyedül próbál két gyermeke számára biztonságos új életet felépíteni, miután a kislánya szexuális zaklatása miatt elítélt expartnerét börtönbe zárják. 

„Pirkó pár nappal azelőtt lett kilencéves, elmentünk sétálni a parkba, és akkor mesélte el, hogy Pika olyan dolgokat csinál vele, ami neki nagyon nem jó, és fél tőle. Hihetetlen volt az egész, és próbáltam elhessegetni a gondolatot, de este rákérdeztem Pikánál, és bevallotta, szexuálisan molesztálta Pirkót. Mindezt úgy, hogy terhes voltam a fiunkkal” –  idézi fel a filmben Andrea. A párja mindent bevallott:

Sosem fogom elfelejteni, azt mondta: úgy értem hozzá, ahogy hozzád is szoktam érni.

Küzdelmeit azonban folyamatosan megnehezíti a bigott közösség, amelyben él. Mivel a férfi egy köztiszteletben álló papi család tagja, a falubeliek szentül hisznek az ártatlanságában, míg Andreát és kislányát azzal gyanúsítják, hogy hamis vádakat koholtak. 

Amikor a férfit jó magaviseletért a kiszabott büntetés letöltése előtt kiengedik a börtönből, Andrea eldönti, szembeszáll a közösség áldozathibáztató felfogásával, és felveszi a harcot a rendkívüli akadályokkal, hogy megvédhesse gyermekeit.

Szexuálisan bántalmazták, majd áldozatként hibáztatták a 9 éves kislányt – elnyerte a Magyar Filmkritikusok Díját a Túl közel
Andrea az édesanya – Fotó: Túl közel

A film témája nem csak a gyermekbántalmazás, arról a pusztító hatásról is szól, amit az áldozat szavának meghazudtolása, a bűncselekmény tagadása okoz. Felismerve e mechanizmus mérgező hatását, Andrea elhatározza, kimenekíti lányát az elutasító környezetből. A film tükröt tart a hasonlóan ellenséges közösségek elé, és egyben esélyt ad arra, hogy szembenézzenek önmagukkal. Andreával és Püsök Botond rendezővel az RTL Reggeli című műsorában is beszélgettünk.

Ajánló: „Van élet a halál után” – családon belüli erőszakról szól a Túl közel című megrázó dokumentumfilm

A Túl közel a rendező-operatőr, Püsök Botond első egészestés dokumentumfilmje. A film nemzetközi premierje a Szarajevói Filmfesztiválon volt 2022-ben, az Astra Filmfesztiválról pedig a legjobb nemzetközi dokumentumfilmnek járó díjat hozta el. 2023-ban a film a Young European Awardot nyerte el az egyik legnagyobb európai dokumentumfilm fesztiválon, a franciaországi FIPADOC-on, a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, a BIDF-en pedig egyszerre két díjjal is kitüntették: a zsűri különdíját, valamint a közönségdíjat is a Túl közelnek ítélték. Az RTL+ előfizetős csomagjában elérhető dokumentumfilm ezúttal a Magyar Filmkritikusok Díját nyerte el a legjobb dokumentumfilm kategóriában.

Az anya és lánya kálváriáját bemutató Túl közel című dokumentumfilmet Andreáék hazájában, Romániában is díjazták, egy olyan országban, ahol óriási probléma a gyermekek szexuális bántalmazása, és ahol Andrea lányát hibáztatták a falubeliek, mert túl kihívóan viselkedett a nő élettársával. Erről a Fókusz készített riportot. 


Az RTL+ számos további alkotást kínál előfizetőinek a dokumentumfilmek műfajában. Közülük is kiemelkedik a világszerte elismert magyar dokumentumfilm-sorozat, az On the Spot 11. évada, a Vissza a természethez, valamint Cseke Eszter és S. Takács András a Föld kék zónáiról forgatott sorozata, A hosszú élet titkai. Az On the Spot alkotói a két sorozat mellett producerként járultak hozzá további dokumentumfilmek, többek között a Túl közel elkészítéséhez is, valamint minden évben az ő válogatásuk és ajánlásuk alapján hozza el előfizetőinek az RTL+ a világ dokumentumfilm-termésének legjobb, fesztiválokat megjárt alkotásait is. Ilyen például a nemrég elérhetővé vált szívhez szóló történet, a Nazanin, vagy a többszörös díjnyertes dokumentumfilm, az Egy újságíró meggyilkolása (The Killing of a Journalist).

#RTL+#túl közel#on the spot#dokumentumfilm#film#magyar filmkritikusok díja#díj#rtl plusz

Címlapról ajánljuk