Reggeli

Csődhullámokat és tartósan magas inflációt hozhat a válság

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 28. 9:22

Brutális rezsiszámlák, emelkedő élelmiszerárak, gazdasági visszaesés jellemezi az elmúlt időszakot, ami nem csak Európát, de az egész világot sújtja. Vajon egy közelgő világválság küszöbén állunk, ami túlszárnyalhatja a 2008-as válságot is? – erről kérdeztük a Reggeliben Móró Tamás, vezető stratégiai elemzőt.

Kedden 13%-ra emelkedett a jegybanki alapkamat, ami a szakértő szerint leginkább a hitelfelvételt érinti. Móró Tamás szerint a jegybanki alapkamat emelkedésének közép távon infláció csökkentő hatása lehet, rövid távon azonban a magasabb kamatokat szenvedjük el. 

A gazdasági aranykornak várhatóan vége

A válság epicentruma Európa, a szakértő szerint amíg nem oldódik meg az energiahelyzet addig csak befelé megyünk a válságba. Sok minden függ attól, hogy milyen folyamatok játszódnak le a továbbra is a világgazdaság és a dolláralapú nemzetközi pénzügyi rendszer központjának számító Egyesült Államokban.

Az amerikai gázár 1/9-e az európai árszintnek 

– hívta fel a figyelmet a Reggeliben a szakértő, aki szerint ameddig ekkora különbségek lesznek a két kontinens között addig az európai infláció csak növekedni fog. Ezért is valószínűtlen, hogy az infláció éveken belül visszatérne egy olyan alacsony sávba, amelyhez hozzászoktunk.

Miért olcsóbb Ausztriában bevásárolni, mint idehaza?

Magyarország szempontjából a földgáz-áremelkedés a legnagyobb probléma. A szakértő szerint ameddig nem áll át az ország új energiahordozóra, addig Magyarországot a válság teljes erőből sújtja. 

Az Európai Unióból nálunk emelkedett a legjobban a kenyér ára 66%-kal egy év alatt 

– emlékeztetett a szomorú augusztusi adatra a szakértő, aki szerint a földgáz-áremelkedés mellett mindez annak is köszönhető, hogy más európai országokban kisebb a piaci verseny, illetve hatékonyabb a termelés.

Jövő tavasszal ismét lemehet az infláció 10-15 százalék környékére 

– mondta Móró Tamás, aki szerint az egyetlen tartós megoldása az inflációs helyzetnek az lenne, ha az energiaárak elkezdenének csökkenni.

További rúgást adhat a világgazdaságnak a vállalati hitelek piaca, ami Móró Tamás szerint a legveszélyesebb szektor most. Sok cég hozzászokott a nulla közeli kamatszintekhez és a nagyon olcsó hitelhez, ők is hallottak olyan vállalati kötvénykibocsátóról, aki sokáig két százalékon finanszírozta magát, most viszont ezt már csak nyolc százalékon tudja megtenni. Ebben a helyzetben globálisan várhatóak céges refinanszírozási gondok, csődhullámok.

#Reggeli#Videó#Gazdaság#rezsiszámla#móró tamás#válság#infláció

Címlapról ajánljuk