Reggeli

Néhány éve garzonlakást tudtunk venni abból az árból, amiből most parkolóhelyre futja

rtl.hurtl.hu

2022. szeptember 21. 9:05

A megugró rezsik és parkolási díjak teljesen átalakították az ingatlanpiacot. Hogy miért kerülhet Budapesten egy parkoló akár tízmillió forintba, és mibe érdemes befektetni a megváltozott ingatlanpiaci körülmények közepette, arról Balogh László ingatlanszakértőt kérdeztük.

Az egyre bővülő autóállomány, az új parkolási rend és a kerületi szigorítások jelentős áremelkedést hoztak a fővárosi garázspiacon. Ezért egyre többen keresnek fix parkolóhelyet autójuk tárolására. 

Balogh László ingatlanszakértő ma már átlagosan hat és fél millió forintba kerül egy parkolóhely Budapesten. Négy kerületben már 10 millió forint felett járnak a garázsárak, az V. kerületben pedig egy év alatt megduplázódott a bérleti díj.

A megyeszékhelyek közül Debrecenben, Győrben, Szegeden és Székesfehérváron is jelentősen, 42-73 százalékkal drágultak a garázsok. Így Debrecenben és Szegeden is 6-7 millió forint már az átlagos parkolóár.

A szakértő szerint még nem látni előre, hol lesz az áremelkedés vége, hiszen egyre több az autó, ráadásul a befektetők is kiszagolták, hogy milyen jó befektetés egy parkoló, ami még inkább felviszi az árakat.

Mennyivel csökkentek az ingatlanárak a válság alatt?

A rezsiszabályok módosítása már érezhető változást hozott a lakáspiaci keresletben. A gázfűtéses házak iránti kereslet 26-42 százalékkal esett vissza szeptember elején a hathavi átlaghoz képest, a lakásoknál 9-21 százalékos volt a csökkenés.

Az adatok alapján a vevők nemcsak rövid távon lettek nyitottabbak az energiatudatosabb megoldásokra, hanem hosszabb távon számolnak azzal, hogy a különböző fűtési típusok alapvetően határozzák meg majd a kiadásaikat, ezért most nagyon népszerűek lettek a napelemmel felszerelt házak. A szakértő szerint a most végbemenő ingatlanpiaci változás igazán csak 2023-ra lesz érezhető a pénztárcánkon.

#Reggeli#Videó#Gazdaság#ingatlanpiac#vásárlás#budapest#balogh lászló#garázspiac

Címlapról ajánljuk