Reggeli

Zacher Gábor VV Anett szeánszáról: Az ayahuasca nem olyan, hogy elszívunk egy spanglit, és kicsit röhögcsélünk

rtl.hurtl.hu

2022. július 13. 9:45

Zacher Gábor toxikológus a Reggeliben arról beszélt, hogy a természetben körülbelül 300 olyan növényfajta van, ami valamilyen pszichoaktív hatóanyagot tartalmaz. Ezeket a különböző népcsoportok, köztük a dél-amerikai indiánok is vallási szertartásaikhoz használták fel. Egy ilyen szeánszon vehetett részt az öntudatlan állapotban, törött csontokkal megtalált VV Anett is. 

Az ayahuasca különböző tudatmódosító anyagokat tartalmazó növényeknek a főzete. Zacher Gábor szerint a hallucinációért felelős fő hatóanyag a dimetil-triptamin, amit napi szerhasználók csak businessman’s LSD-nek hívnak, hiszen egy rövid, körülbelül 10-15 perces tripet okoz, ami a New York-i üzletemberek ebédidejébe pont belefér. VV Anett egy olyan szeánszon vehetett részt, ahol egy ilyen hatóanyagot tartalmazó főzetet használhattak.


Azonban az ayahuasca teaszeánszkor dimetil-triptamin mellé más hatóanyagok is kerülhetnek, amik gátolhatják, meghosszabbítva a tudatmódosító hatást. A toxikológus szerint így akár egy 14-16 órás hallucinációs élményt okozhat. Éppen ezért kell nagyon komolyan venni:

Az ayahuasca nem játék. Nem olyan, hogy most gyere, szívjunk el egy spanglit, aztán kicsit röhögcsélünk.

A főzet egyik veszélye abban rejlik, hogy teljesen kiszámíthatatlan a hatása. Lehetetlen előre megmondani, hogy

most szaladgálok a mezőn és labdázom a nyuszival, és akkor ez tök jó, vagy üldöz egy sárkány, végtelen labirintusba kerülök, kígyóverembe zuhanok.

Ez utóbbiak pedig egyértelműen menekülési reakciót váltanak ki az emberből. A dél-amerikai indiánkultúrában éppen ezért tapasztalt vezetők, ayahuascero irányítják a szeánszokat, akik ezalatt nem fogyasztanak a főzetből.

Bár a dimetil-tiptamin tiltott szer Magyarországon, az 1930-as években a Parkinson-kór kezelésére is használták. Sőt, a toxikológus azt mondta, egyes pszichiáterek szerint a pszichés betegségek legyőzésében is fontos szerepet játszhat.

Arra a kérdésre, hogy kinek a feladata biztosítani, hogy minden „rendben menjen” ezeken a szeánszokon, Zacher Gábor azt válaszolta, nem lehet egy ember, a „vezető” felelősségéről beszélni.

Aki oda megy, az azért pontosan tudja, hogy miről szól ez a dolog. Ez most nem arról szól, hogy akkor elmegyünk egy sörtúrára, és tudom, ha megiszok tizenöt sört, akkor pocsolyarészeg leszek.

A toxikológus úgy gondolja, a részvevők tisztában vannak vele, hogy valami ismeretlenbe vágnak bele. Szerinte ebből az esetből is csak azért lett hír, mert egy ismert emberrel történt, pedig nem egyedi eset.

Tartanak ilyen szeánszokat, szellemidézéstől kezdve mindenféle hülyeségre képes tulajdonképpen az ember.

A kiszámíthatatlan hatás azonban nem minden, Zacher Gábor a Reggeliben azt mondta, belei is lehet ragadni ezekbe a tripekbe. 

#Reggeli#RTL Klub#rtl#Belföld#tea#szeánsz#zacher gábor#toxikológus#vv anett#ma

Címlapról ajánljuk