Portré

Erdélyi Tímea: Nem akartam senkire rátenni azt a terhet, hogy iszonyatosan meg vagyok ijedve

rtl.hurtl.hu

2024. február 27. 12:38

Erdélyi Tímea 24 éve tűnt fel először az RTL képernyőjén, ő volt a Barátok közt első Tildája. Azóta láthatták a nézők A mi kis falunk című sorozatban is, ahol Ildikó karakterét alakítja. A Portréban a színésznő ezekről a szerepeiről is beszélt, ahogy arról is, mennyire áldás vagy átok a munkájában, hogy nem igazán látszik rajta az idő múlása. Traumáiról is őszintén megnyílt Barabás Évának, beszélt a válásáról és egy néhány évvel ezelőtti betegségéről is, amit egyedül vészelt át.

Barabás Éva Erdélyi Tímeával készült teljes beszélgetését az RTL+-on nézhetik meg. 

„Az önmenedzselésben nem vagyok jó” – mondta Erdélyi Tímea a Portéban arról, hogy mindig félt felhívni valakit azért, hogy munkát kérjen, ha éppen valamilyen elakadása volt. Herendi Gábor, akivel korábban dolgozott együtt, egyszer levezette neki, miért jelenthet nehézséget, hogy a színésznőn nem látszanak az öregedés jelei. Ha az életkorának megfelelő, negyvenes éveiben járó karakter alakítására hívják, nem tartják hitelesnek a játékát, mert nem néz ki annyinak, a huszonéves szerepekre pedig nem kérik fel, azt elviszik a nála fiatalabb színészek – idézte fel Erdélyi Tímea a rendező meglátásait.

A mi kis falunk című sorozatban olyan nőt alakít, aki egyáltalán nem hasonlít rá, de nagyon szereti Ildikó karakterét. Szerinte a sorozat méltán sikeres évek óta, jó a témája, és jól van megírva. „Ez nem egy társadalmi tényfeltáró műsor. Ez egy elrajzoltság, sitcom, szórakoztat, görbe tükröt mutat” – jellemezte a sorozatot Erdélyi Tímea. 

A színésznő a gyerekkoráról és a családjáról is beszélt az interjúban. Kiderült, más rokona nem lépett művészi pályára. Édesanyja, bár nagyon szépen énekel, sohasem akarta ezt nyilvánosan megmutatni. Egyik nővére óvónő, öccse logisztikai szakember.

Ősök és traumák

Erdélyi Tímea korábban nem akarta a családfáját kutatni, mert attól félt, hogy valami olyat fog megtudni, amivel nem akar szembesülni, mára azonban egyre inkább foglalkoztatják a felmenői. Szerinte ha megismerné a tapasztalásaikat, sok mindenre választ kapna saját magával kapcsolatban is. A színésznőt ért súlyosabb traumák is szóba kerültek az interjúban. A válása idején indult el egy mélyebb önismereti úton. Mint mondta:

Sokkal nagyobb trauma volt annak felismerése, hogy ez szétbomlik, és nem az, aminek hittem, mint az, hogy lecsapódott a bíróságon az a bizonyos kalapács.

Erdélyi Tímea őszintén mesélt Barabás Évinek egy betegségéről is, amit 2020-ban, a covid idején diagnosztizáltak nála. „Annyira előrehaladott állapotban volt már, hogy azonnal cselekedni kellett, és már egy hét múlva műtőben kellett lennem, hogy egyáltalán esélyem legyen arra, hogy most itt üljünk és beszélgessünk” – idézte fel a megrázó élményt, amin többek között a covid miatt egyedül ment keresztül. 

Nem akartam senkire a családból rátenni azt a terhet, hogy iszonyatosan meg vagyok ijedve, hogy tényleg ennyi lenne, még annyi mindent nem csináltam…

– fűzte hozzá a betegségről, amit így egyedül vészelt át.

A cikk elején található videóban a színésznő arról is beszél, hogy

  • miért gondolja úgy, hogy minden nap egy kicsit csiszolódik a személyiségünk, és jobb emberekké válunk;
  • a szülei hogyan kezelték gyerekkorában az örökmozgó természetét;
  • mit tanul az állatoktól, és miért volt traumatikus, de egyben felemelő is eltemetnie az egyik állatát.

Hozzászólna?

#Portré#Videó#barabás éva#Bulvár#erdélyi tímea#Barátok közt#A mi kis falunk#színésznő#család#trauma#interjú#ma#tilda

Címlapról ajánljuk