Pénzkérdés

Mikor, hogyan, mennyit? Kilenc tipp, ami jól jön a devizaváltásnál

Herman BernadettHerman Bernadett

2024. szeptember 3. 14:03

A magyarok kedvenc befektetései közé került a deviza: 9000 milliárd forintnál is több a külföldi fizetőeszközben lévő lakossági megtakarítás. Egyre többet utazunk külföldre, és vásárolunk ott kártyával vagy váltunk át hozzá készpénzt.  

Ha megkérdezik a lakosságot, mibe fektetne be egy nagyobb összeget, az ingatlan után a második helyen jellemzően a devizát említik meg. A romló forintárfolyam, a bizonytalan gazdasági vagy biztonsági helyzet (háború) idején különösen nagy a hajlandóság arra, hogy eurót vagy dollárt vásároljanak. Sokan váltják át azonban rosszul és rosszkor a forintjaikat, akár befektetési, akár külföldi vásárlási utazási céllal teszik ezt. Ha megfogadják ezeket a tanácsokat, akkor viszont jobb eséllyel járnak jól a deviza-megtakarításokkal, és a külföldi költéseiket is olcsóbban megúszhatják.

Ne higgye azt, hogy a forint mindig csak gyengülni fog!

Sokan akkor kezdenek valutát vásárolni, amikor azt látják, hogy a forint történelmi mélypontra került, vagy éppen nagyon gyenge. Ez általában a lehető legrosszabb stratégia, hiszen a Magyar Nemzeti Bank (MNB), bár nincs kimondott árfolyamcélja, az infláció megfékezése érdekében olyan döntéseket hoz, amelyek stabilizálják a forint árfolyamát. Ha devizát szeretne venni, lehetőleg olyan időpontban tegye, amikor stabil az árfolyam, vagy éppen erős a forint. Vásárlás előtt érdemes elolvasni néhány elemzést is az árfolyamról.

Ne egyszerre váltsa át a forintot!

Azt sosem lehet tudni, mikor a legolcsóbb az euró vagy a dollár. Ha hosszabb távon gondolkodik devizás megtakarításon, és bizonytalan abban, mikor váltson, érdemes kisebb részletekben megtenni ezt. Egy-egy kedvezőnek tűnő időpontban vásároljon devizát, majd várjon egy keveset, hátha jön még jobb időszak. Így átlagosan viszonylag kedvező árfolyamon juthat hozzá a külföldi fizetőeszközhöz, és nem fog bosszankodni amiatt, hogy az egészet rossz időpontban vásárolta.

Kamatoztassa, fektesse be a pénzt!

A legtöbb devizás megtakarítás Magyarországon lekötetlen betétben van most is, pedig lehet kamatot is kapni ezekre a megtakarításokra, vannak olyan bankok, ahol a betétként lekötött devizára is érdemi kamatot fizetnek. Elérhetők devizás értékpapírok, kötvények és befektetési alapok, illetve akár részvények is a hazai szolgáltatóknál. Aki hosszabb távon gondolkodik, annak érdemes ezekbe betenni a pénzét. Ha mindezt tartós befektetési számlán (tbsz) teszi, akkor a kamatadót és a szociális hozzájárulási adót is megúszhatja.

Nagyobb összegnél a külföldi számlanyitást is meg lehet fontolni

A privátbankok, bizonyos szolgáltatók hirdetik, hogy segítenek bankszámlát nyitni például Ausztriában. Egy külföldi bankszámlával megúszhatók olyan terhek, mint a tranzakciós illeték, illetve az októbertől bevezetendő kiegészítő konverziós illeték, amelyeket valószínűleg rá fognak terhelni a bankok a magánügyfeleikre is. Azt azonban mérlegelni kell, mekkora összegnél érdemes elindulni például Ausztriába bankszámlát nyitni, hiszen az útiköltség is pénzbe kerül, és az ottani számlavezetésnek is vannak költségei.

További nehézséget jelenthet, hogy nem minden bank és bankfiók engedélyezi a külföldi állampolgárok számára a számlanyitást, és nyelvtudásra is szükség lehet az ügyintézéshez. A profi szolgáltatók persze – megfelelő díjazásért cserébe – ezeket a problémákat segítenek megoldani.

Nyaralásra így váltson pénzt!

Ha nem akar milliókat devizára váltani, csak egy közelgő külföldi utazásra kell egy kisebb összeg, akkor nem könnyű megtalálni azt az időpontot, amikor érdemes váltani. Még a szakértők sem tudják megmondani, hogy hétfőn, szerdán vagy a következő héten lesz-e olcsóbb az euró. Ha biztosra szeretne menni, váltsa át a pénzt több kisebb részletben, ebben az esetben egy átlagosnak mondható árfolyamon tudja beszerezni a valutát.

A bankkártya olcsóbb lehet, mint a készpénz

Ha külföldre megy, próbáljon meg minél kedvezőbb aktuális árfolyamon fizetni. Ez általában akkor lehetséges, ha olyan bankkártyát használ a vásárlások során, amely középárfolyamon vagy kedvezményes árfolyamon váltja át a forintot az ottani devizára. A bankszámlás ügyfeleinek több pénzintézet kínál ilyen lehetőséget, egyebek között az OTP, az Erste, a Gránit Bank és a K&H is, a megoldások bankonként eltérőek. Az OTP-nél ezt automatikusan beállítják, de van, ahol devizaszámlára kell átvezetni a pénzt, a K&H pedig utólag számolja el az MNB középárfolyamán a költéseket.

Akik nem használják ki ezeket a lehetőségeket, azok is többnyire jobban járnak a kártyás fizetéssel, mivel a bankok alapesetben egy kedvezőbb, devizaeladási árfolyamot használnak ilyenkor. Ha viszont készpénzt váltanának át egy bankfiókban, akkor a drágább, valutaeladási árfolyamon tehetnék csak meg. Persze lehetnek olyan pénzváltók, amelyeknek olyan alacsony a felára, hogy felveszi a versenyt a bankok devizamarzsával.

Egzotikus országba vigyen magával keményvalutát!

Sokan utaznak olyan országba, amelynek a fizetőeszköze nem euró vagy dollár, és a hazai pénzváltóknál is nehéz beszerezni az ottani készpénzt. A legjobban azzal jár ilyenkor a turista, ha azt az összeget, amit készpénzben ott elköltene, egy ottani ATM-ből veszi fel. Ehhez ellenőriznie kell, mennyi a készpénzfelvétel díja, vagy pedig dollárban, euróban viszi magával a pénzt, amit minden országban könnyen és viszonylag jó árfolyamon át tud váltani. A forint készpénzt valószínűleg nem, vagy nehezen és drágán váltják csak át a távoli országokban, ezért nem érdemes sok forintot kivinni.

Nézzen utána, mennyi készpénzre lesz szüksége!

A külföldi utazásainkon a kártyás fizetés elterjedtsége ellenére a legtöbb országban szükség lesz vagy lehet valamennyi készpénzre, még itt, Európában is. Az osztrák hüttékben, a horvát tengerparton, sőt az olasz sztárdakapuknál is sokszor csak készpénzt fogadnak el. Mielőtt utazik, járjon alaposan utána, körülbelül mennyi készpénzre lesz szüksége, például a szálláson gyakran előfordul, hogy a reggelit készpénzben kell kifizetni, vagy szervezett túrákon az idegenvezető kizárólag készpénzben fogadja el a díjat. Ennek megfelelően váltson elegendő, de mégsem túl sok valutát az utazásra. Különösen fontos ez akkor, ha nem euróról van szó, hiszen egy egzotikusabb pénzt később nehéz és drága lesz idehaza forintra visszaváltani.

Ne dőljön be az MLM-es hitegetőknek!

Nagyon sok hihetetlen haszonnal kecsegtető devizás befektetést kínálnak már évek óta, és ajánlgatnak a mai napig kisbefektetőknek. Az értékesítők – akik rendszerint MLM-rendszerben dolgoznak – azt állítják, semmiféle szaktudás nem kell ezek használatához, mindenki gyorsan és könnyen meg tudja forgatni a pénzét a devizapiacon, és nyer rajta. Gyakran tőkeáttételes ügyletekre is csábítanak különféle digitális alkalmazásokon keresztül. Sajnos ez nem igaz, a devizapiac, főleg ha tőkeáttétel is van az ügyletekben, rendkívül kockázatos, még a profi befektetők is sokszor hatalmasakat buknak rajta. A tapasztalatlan kisbefektetőknek pedig egyáltalán nem szabad ebbe a játékba belemenni, egy tőkeáttételes ügyletnél ugyanis a kezdetben befektetett pénzük többszörösét is elveszíthetik.

A szerző a Bank360.hu munkatársa

Kép: Getty Images

#Pénzkérdés#Gazdaság#valuta#deviza#pénzváltás#bank360#ma

Címlapról ajánljuk