Kultúra

Robbanások, helikopterbalesetek, lövöldözések, késelések – a Vészhelyzet sürgősségi osztálya elátkozott hely volt

rtl.hurtl.hu

2024. szeptember 19. 8:08

A 30 éves Vészhelyzet egy valóban létező kórház sürgősségi osztályán játszódott, de ha a valóságban is olyan lenne, mint a sorozatban, valószínűleg soha senki sem akarna ott dolgozni, mert elátkozott helynek tartanák, amit egymás után érnek a katasztrófák, és szerencsétlenségek sora sújtja az ott dolgozó orvosokat és ápolókat. Mutálódott vírusok, lövöldözések, robbanások, megkéselt és szétvert orvosok. És persze azok a fránya karlevágó és emberekre zuhanó helikopterek. 

Harminc éve, 1994. szeptember 19-én indult lehengerlő útjára az amerikai NBC televízión a minden idők egyik legjobb tévésorozataként tisztelt Vészhelyzet, ami akciófilmre hajazó jeleneteivel teljesen megújította nemcsak a kórházsorozatok, hanem úgy általában a tévésorozatok műfaját. A Michael Crichton író forgatókönyvéből, Steven Spielberg közreműködésével elindított Vészhelyzet nézettségi csúcsokat döntött, a kritikusok imádták, és több mint hárommilliárd dolláros bevételt termelt, mire lassú haláltusa után 2008-ban, a 15. évad után végleg befejezték.

A valóságban is létező chicagói Cook megyei kórházban játszódó, feszes tempójával teljesen újat hozó sorozatra eleinte úgy tekintettek, mint ami minden korábbi kórházi sorozatnál valósághűbben mutatja meg, hogyan is telnek egy sürgősségi osztály napjai. 

Úgy nagyjából a hetedik szezontól kezdve azonban egymást érték az egyre vadabb és vadabb esetek, 

és újranézve – különösen napi több részt ledarálva – tűnik fel igazán, hogy milyen brutális megpróbáltatások érték az ott dolgozó embereket. Akiket mintha kifejezetten úgy válogattak volna össze, hogy magánéletük minél több személyes tragédiával legyen tele.

A világ legveszélyesebb munkahelye?

A sorozatbeli Cook megyei kórház jó eséllyel pályázna a világ legveszélyesebb munkahelye címre, ahol a dolgozók imát mormolhatnak el minden nap, amikor nem veszélyeztette semmi az életüket. Mint például az a beteg, akit úgy kellett megműteni, hogy egy bomba volt erősítve a testére.


Volt, hogy egy mutálódott majomhimlővírus miatt kellett kiüríteni az épületet, és hetekre karanténba zárni orvosokat, máskor vegyvédelmisek lepték el a kórházat egy veszélyes vegyi anyag terjedése miatt. Volt rabszökés, ami közben bűnözők és rendőrök lövöldöztek egymásra a sürgősségin, egy orvost majdnem agyonvertek a vécében, két másikat egy őrült páciens késelt meg, egy dühös beteg pedig lopott tankkal akar betörni a mentőbejáraton át.


Egy dohányzó beteg hatalmas robbanást okozott, egy mentőautó a bejárat előtt robbant fel, amikor Jerry, a recepciós egy gránátvetővel lőtte ki belülről a bejárati ajtót, és egy, a tetőről lezuhanó helikopter pedig az ablakok mellett robbant fel, üvegszilánkokkal borítva be egy emberekkel teli termet. Ezek után az már csak vicces, amikor több orvos is véletlenül marihuánás sütit eszik.

Hullanak az orvosok

Ezek után nem csodálkozhat senki azon, hogy a Cook megyei kórház orvosai egymás után halnak meg.

  • Dennis Grant, aki beesik (vagy beugrik, ez nem derült ki pontosan) a metró alá.
  • Lucy Knight, akit a sürgősségin késel halálra egy beteg.
  • Mark Greene, akit agydaganata visz el.
  • Michael Gallant, akit Irakban egy útszéli bomba robbanása öl meg.
  • Gregg Pratt, aki egy felrobbanó mentőautóban szenved halálos sérüléseket.

És persze ott van a sorozat legérdekesebb karaktere, Robert Romano doktor halála, aki „előző életében nagyon felmérgesíthetett egy helikoptert”, hiszen előbb a karját vágja le a kórház tetején egy helikopter rotorja, majd egy tetőről lezuhanó, lángoló helikopter esik rá, amikor kimegy levegőzni a mentőbejárathoz.

Sérült életek

A sürgősségin dolgozó orvosoknak és ápolóknak azonban nem csak a minden sarkon rájuk leselkedő életveszélyes helyzetekkel kellett megbirkózniuk. Magánéletüket is tragédiák sora rázta meg, ami egy életre elég munkát adna pszichológusok és pszichiáterek hadának, mintha csak feltétel lett volna a megyei kórházban, hogy sérült lelkeket vegyenek fel.

Lewis doktornő még a szerencsésebbek közé tartozik. Neki csak leginkább problémás szerelmi életével (egyik pasija idegösszeomlást kap, és összeházasodik egy másik nővel) kell megküzdenie, valamint alkohol- és drogproblémáktól szenvedő balhés nővérével, aki a kislányát otthagyja nála, majd amikor már éppen örökbe akarná fogadni, visszatér, és pert indítva visszaköveteli tőle.

Carol Hathaway főnővér öngyilkosságot kísérel meg rögtön az első részben, az esküvője napján ott hagyja vőlegényét az oltárnál, túszként tartják fogva egy élelmiszerbolt kirablása közben, egy problémás ikerterhesség egy még problémásabb szüléssel, majd egy veszélyes vérzést eredményező császármetszéssel ér véget.

vészhelyzet szereplők tragédiák
Quentin Tarantino az általa rendezett Vészhelyzet-rész forgatásán,Julianna Margulies (Carol Hathaway) és Sherry Stringfield (Susan Lewis) színésznőkkel.- Fotó: Chris Haston/NBCU Photo Bank

John Carter dokit egy skizofréniától szenvedő beteg majdnem halálra késeli a kórházban, ami miatt élethosszan tartó veseproblémái lesznek, plusz az elszenvedett trauma Carter drogfüggőséghez vezet. Afrikában dolgozva lázadók fenyegetik megöléssel, ott megismert szerelmének a terhessége nyolcadik hónapjában halva születik a gyereke. Majd vérmételyfertőzése lesz, ami miatt leáll a veséje, és átültetésre van szüksége – közben persze majdnem meghal kamrai tachycardia miatt.

Az alkoholista szülők gyermekeként született Samantha Taggart 15 évesen szült, cukorbeteg gyerekét egyedül neveli a bántalmazó apa elől menekülve, akit végül megöl, amikor a börtönben ülő férfi megszökik, gyerekével együtt elrabolja és megerőszakolja. A hidegvérű gyilkosságot azonban megússza, amikor gazdag jóbarátja közbenjárására önvédelemként könyvelik el az esetet.

A 6. évadban feltűnő Abby Lockhart anyja és testvére bipoláris, ő pedig alkoholista, első házassága alatt abortusza volt, ami miatt depressziós lett és el is vált. A sorozat ideje alatt több évig tartó tiszta élet után visszaesik az alkoholizmusba, a Luka Kovac doktorral történt első randiján végignézheti, ahogy a férfi agyonver egy kéregetőt. Abbyt később a szomszédja, egy bántalmazó férfi támadja és veri meg, a sürgősségin pedig egy robbanásban sérül meg.


Aztán terhesen is megsérül, amikor lövöldözés tör ki a kórházban, és sürgősségi császárt kell végrehajtani rajta, sőt a méhét is el kell távolítani, gyermeke pedig koraszülöttként küzd az életéért. Később pedig Luka egy volt betege ejti túszul a lakásukban. Majd újra inni kezd, részegen megcsalja Lukát, amikor pedig kibékülnek, megsérül, mert egy mentőautó felrobban mellette.

A Horvátországban született Luka Kovac két gyereke és felesége meghal a délszláv háborúban, ami miatt PTSD-től és vissza-visszatérő depressziótól szenved. Egy segélyszervezet orvosaként Afrikában dolgozik, amikor kis híján kivégzik lázadó fegyveresek, és ugyanott majdnem meghal maláriában, a kórházban pedig majdnem életét veszti, amikor szökésre készülő rabok egy injekcióval lebénítják. Majd egy volt betege túszul ejti, egy éjszakán keresztül kínozza, mielőtt Luka szeme láttára agyonlövi magát.

Azonban talán egy szereplővel sem bántak el olyan kemény a forgatókönyvírók, mint Greene dokival, aki kész csoda, hogy nem bolondult bele teljesen az életét sújtó tragédiák sorozatába:

  • A felesége megcsalja, elválik tőle, és közös lányukkal egy másik városba költözik.
  • Amikor nagy nehezen szerelmet vall Lewis doktornőnek egy vasútállomáson, Susan az induló vonatból kilógva közli vele, hogy „szeretlek”, majd rögtön azt, hogy „szia”, és eltűnik az életéből (és a sorozatból).
  • Valaki (sosem derült ki, hogy ki) majdnem agyonveri a kórház vécéjében.
  • A támadás után súlyos PTSD-je lesz, ami miatt végül fegyvert fog egy csapat tinédzserre a metrón, és majdnem gyilkol.
  • Meghal az édesanyja.
  • Miután rendezi problémás kapcsolatát édesapjával, végignézheti, ahogy apja rákban meghal.
  • Két legjobb barátja, Doug Ross és Carol Hathaway elköltözik a városból.
  • Gyógyíthatatlan agydaganata lesz, amit azonban végül egy New York-i specialista sikeresen megműt.
  • (Történik vele egy kis jó is: összeházasodik Elizabeth Corday dokinővel, és egy lányuk születik. De azután…)
  • Miután elvesz egy beteg gyereket bántalmazó apjától, a férfi ámokfutásba kezd, majd megpróbálja levadászni Greene feleségét és lányát is. A férfit végül Greene doki hagyja meghalni a kórház liftjében.
  • Első házasságából született, és már kamasz lánya, Rachel elszökik otthonról, beköltözik hozzájuk, és a nála lévő drogtól majdnem meghal Corday és Grenne kislánya.
  • Emiatt – és mert Greene nem akarja elküldeni Rachelt – Corday elköltözik tőle a lányukkal együtt.
  • Végül kiújul az agydaganata, ami most már tényleg gyógyíthatatlan, és meghal.

Nyitókép: NBCU Photo Bank / GettyImages

#Kultúra#vészhelyzet#sorozat#ma

Címlapról ajánljuk