Kultúra

Elhunyt Gena Rowlands, a Szerelmünk lapjai sztárja

rtl.hurtl.hu

2024. augusztus 15. 11:59

A 94 éves filmszínésznő Alzheimer-kórban szenvedett – éppen úgy, mint emlékezetes karaktere, akit a Szerelmünk lapjaiban alakított 20 évvel ezelőtt.

94 éves korában kaliforniai otthonában elhunyt Gena Rowlands amerikai filmszínésznő, aki férje, John Cassavetes számos filmjének sztárja volt – írja az MTI.

Rowlands Alzheimer-kórban szenvedett, betegségéről fia, Nick Cassavetes számolt be júniusban a nyilvánosságnak, anyja halálhírét is most ő közölte. Rowlands és John Cassavetes film- és színművészeti tanulmányaik alatt ismerkedtek meg, és rövidesen össze is házasodtak. A színésznő negyven év alatt tíz alkotást forgatott filmrendező férjével, köztük a Minnie és Moskowitz (1971), a Premier (1979) és a Szeretetáradat (1984) című filmeket.

A Szerelmünk lapjai című filmben, amelyet fia, Nick Cassavetes rendezett, egy olyan nőt alakított, aki ugyancsak Alzheimer-kórban szenved, emlékeit elveszítve már a múltban él, és egykori szerelme történetét éli át újra. Pályája utolsó szakaszában Rowlands számos televíziós szerepet is alakított, egyebek között a The Skeleton Key, a Monk és a Gyilkos számok című detektívsorozatban. Utoljára 2014-ben szerepelt a filmvásznon a Six Dance Lessons in Six Weeks című filmben, amelyben nyugdíjast játszott, aki összebarátkozik meleg tánctanárával.

Pályája utolsó szakaszában Rowlands számos televíziós szerepet is alakított, egyebek között a The Skeleton Key, a Monk és a Gyilkos számok című detektívsorozatban. Utoljára 2014-ben szerepelt a filmvásznon a Six Dance Lessons in Six Weeks című filmben, amelyben nyugdíjast játszott, aki összebarátkozik meleg tánctanárával. Gena Rowlandst az Egy hatás alatt álló nő és a Glória című filmben nyújtott alakításaiért Oscar-díjra jelölték. A színésznő pályafutását több Emmy-díjjal és két Golden Globe-díjjal is elismerték, emellett 2016-ban tiszteletbeli Oscar-díjjal tüntették ki.

Nyitókép: Kevin Winter / Getty Images

 

#Kultúra#színésznő#gyászhír#alzheimer-kór#szerelmünk lapjai

Címlapról ajánljuk