Kultúra

A Péterfy házaspár alkotói ösztöndíjat kínál „NER-független” írók részére

Mohos MátéMohos Máté

2024. augusztus 2. 21:08

Az ösztöndíj bejelentése indulatokat váltott ki az irodalmi élet egyes szereplőiből, akik anyagi helyzetük miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy elvből ne pályázzanak „NER-hez köthető szervezet” ösztöndíjra. 

Péterfy Gergely és Péterfy-Novák Éva, az évek óta részben Olaszországban élő író házaspár megalapították a független Utas és holdvilág Alkotói Ösztöndíj Umbriában elnevezésű ösztöndíjprogramot, amelynek célja, hogy „a díjazott egy hónapon keresztül nyugodt körülmények között alkothasson, és ismerkedhessen az umbriai városok kultúrájával”.

A Litera cikkéből kiderül, hogy az ösztöndíjhoz igen sajátos feltételrendszer tartozik. Nevezetesen kikötik, hogy arra azok a magyar nyelven alkotó szerzők pályázhatnak, akik „nem részesülnek és nem részesültek a Magyar Művészeti Akadémia vagy bármilyen, a NER-hez köthető szervezet, vagy (2018 decemberét követően) a Petőfi Irodalmi Múzeum ösztöndíjából”. A Literán megjelent kiírás nem részletezi, hogy a pályázat kiírói pontosan mit értenek „NER-hez köthető szervezet” alatt.

Az ösztöndíj odaítéléséről szakmai kuratórium dönt, amelynek tagjai: Kuczogi Szilvia, Szabados Ágnes, Romhányi Ágnes, Szabó T. Anna, Dragomán György és Mészáros Sándor.

Ez a reménybeli pályázók köréből számos olyan szerzőt – főleg fiatalokat – is kizár, akik korábban anyagi helyzetük miatt nem engedhették meg maguknak, hogy ne pályázzanak állami ösztöndíjakra. A díj bejelentése éppen ezért indulatokat váltott ki a közösségi médiában. Jászberényi Sándor író például pénteki Facebook-posztjában „nevetségesnek” nevezte a pályázati feltételeket. Emellett azt írta, hogy „ezek a szabadelvű erkölcsi világítótornyok olyan feltételrendszert hoztak létre, melynek történetesen a saját kuratóriumi tagjaik sem felelnek meg”. 

Hozzátette, hogy a kuratóriumban ülő „Dragomán György könyvének fordítása például 2023-ban és 2022-ben is részesült fordítói támogatásban a Petőfi Kulturális Ügynökségtől. És nem, olyan nincs, hogy a szerző hozzájárulása nélkül valaki indulhatna egy ilyen pályázaton. Tehát Dragomán György nem pályázhatna erre az ösztöndíjra, melynek a kuratóriumában ül.”

Rajta kívül több publikált, illetve korábban állami ösztöndíjat elnyerő szerző is kritizálta a kiírást privát posztokban és kommentszekciókban olyan kulcsszavakkal, mint „cinizmus”, „arrogancia”, „kétszínűség”, illetve „árokásás”.


Nyitókép: Facebook

#Kultúra#péterfy-novák éva#péterfy gergely#NER#ösztöndíj#olaszország#irodalom#író#JászberényI Sándor#dragomán györgy

Címlapról ajánljuk