Kultúra

„Nehezen dolgoztam fel, amikor megszűnt a Take That” – exkluzív interjú a Take That tagjával, Howard Donalddal

Gosztonyi ZsoltGosztonyi Zsolt

2024. június 30. 14:47

A Take That 1990-ben alakult Manchesterben, és az évek során ők lettek a legsikeresebb brit fiúbanda a szigetországi slágerlisták történetében. Több mint harmincéves karrierjük alatt még egyszer sem léptek fel hivatalosan Magyarországon, egészen mostanáig. Július 3-án a Budapest Parkban mutatják be új, tavaly megjelent This Life című albumukat. Az öttagú csapatban már csak hárman vannak, miután az évek alatt kivált Robbie Williams és Jason Orange is. Most trióban lépnek fel, így Gary Barlow, Mark Owen és Howard Donald érkezik Magyarországra. Az RTL-nek nemrég exkluzív interjút adott angliai otthonából a banda legjobb táncosának is számító, immár 56 éves Howard Donald.

Járt már itt Magyarországon a Take Thattel valaha, vagy ez lesz az első alkalom, hogy Budapestre jön az együttessel?

Ha jól emlékszem egyszer már voltunk Budapesten, egy ismert autógyártó magánrendezvényén léptünk fel a Take Thattel évekkel ezelőtt, de az rövid látogatás volt, mert csak odarepültünk, lenyomtuk a rövid koncertet és repültünk is vissza Londonba még akkor este, így nem igazán láttunk bármit is a magyar fővárosból, de majd most!

A legújabb turné, ami alatt a This Life című új albumot is bemutatják, már néhány hónapja elkezdődött, hatalmas a siker bárhova is mennek. Milyen érzés most ismét hármasban a színpadon állni?

Elképesztően jó. Persze az új lemezről is lesznek dalok, szóval érdemes beszerezni a This Life-ot, hogy ismerje meg mindenki a szövegeket, de azt a magyar rajongóknak is megígérhetem, hogy a régi nagy slágerek sem maradnak ki a show-ból. 


Persze mindig nagy élmény élőben esténként többezer ember előtt előadni a friss nótákat is. Már most mondhatom, hogy lenyűgöző volt a tömeg reakciója az új dalokra is, bárhova mentünk az elmúlt időszakban. Nekem amúgy is a turnézás mindig hatalmas élmény. Élvezem, hogy sok országba eljutunk, én még a szép hoteleket is imádom, no meg azt, hogy igaz, hogy későn fekszem egy-egy show után, de sokáig is aludhatok. Persze amikor hazaérek és ott vár a feleségem és a négy gyerekem, akkor azért beüt a valóság. Akkor jön a korán kelés egészen addig, amíg nincs újra turnézás.

Már a Take That kezdetétől fogva ön volt mindig a legfittebb és legmozgékonyabb tagja a csapatnak, minden klipben és a színpadon is pörgött-forgott, a legmerészebb koreográfia sem fogott ki önön. Emlékszem, amikor a ’90-es években a Pray című dallal rögtön első helyre kerültek a brit slágerlistán és onnantól ez teljesítmény természetes volt. Az az Instagramján is látható, hogy saját fitneszprogramot is kidolgozott, ezzel segítve azokat a rajongókat, akik egészségesen szeretnének élni. Hogyan tartja magát ilyen jó formában 56 évesen?


Szerintem ahogy az ember öregszik, egyre jobban figyelnie kell az egészségére. Én is naponta végzek nyújtógyakorlatokat, hogy nehogy megrántsam az izmaimat. Van saját erőnléti edzőm, aztán amikor a turnékra próbálunk, akkor ott is fontos nekem a bemelegítés. Sokat úszom is, ezt kisgyerekkorom óta csinálom. És persze maga a turnézás is fitten tart: fel-le rohangálunk a színpadon majdnem két órán át esténként. Az étkezésre is nagyon odafigyelek természetesen: igyekszem sok fehérjét bevinni a szervezetembe és igyekszem sokat aludni, már amennyire lehet. Persze a probléma az, hogy általában este fél tizenegykor végzünk a koncerteken és mire a színpadtól a hotelbe jutsz, addigra még mindig benned van az adrenalin a koncert miatt, így gyakran csak hajnali egykor kerülök ágyba és reggel tízkor már talpon kell lenni, hogy a következő turnéhelyszínre utazzunk. Tehát sok alvás, minőségi étel és kevés stressz: én ezt vallom.

„Nehezen dolgoztam fel, amikor megszűnt a Take That”

A Never Forget című Take That-dal az együttes egyik legnagyobb himnusza, amitől még most is, évtizedek elmúltával sok rajongó lesz libabőrös. A szám érdekessége, hogy ez volt az első felvétel, amit ön énekelt és nem a többi bandatag. De keserédes emlékek is eszébe jutnak a fanatikusoknak, hiszen legtöbbjüket a Take That 1996-os felbomlására emlékezteti. Ön hogyan viselte, amikor feloszlott a csapat? Azt olvastam, hogy ez lelkileg nagyon megviselte.

Így van. A Bee Gees-feldolgozás, a How Deep Is Your Love volt az utolsó szám, amit a feloszlás előtt kiadtunk, azt már Robbie Williams nélkül, négyen énekeltük fel. A Never Forgetet pedig akkor adtuk ki, amikor Rob bejelentette, hogy kiválik a csapatból. 


Nagyon nehezen dolgoztam fel, amikor megszűnt a Take That. Ugye hozzászoksz ahhoz, hogy egy csapat tagja vagy hat éven át és hirtelen semmihez nem tudsz kezdeni. Én megpróbálkoztam a lemezlovassággal és a saját szólólemezemet is felvettem, de sosem adtam ki. 

Szóval mondhatnám úgy, hogy a szervezetemnek is egy hatalmas sokk volt a feloszlás. Azon kellett folyamatosan gondolkodnom, hogy mit kezdjek magammal. 

Az éneklés, a zene és a tánc volt az életem, és ahogy ez hirtelen megszűnt depressziós is lettem.

Azóta sok idő eltelt, mert ugye újjáalakult a Take That, volt egy időszak, amikor Robbie Williams is csatlakozott önökhöz, ismét öten turnéztak, most már ugye hárman vannak Gary Barlow-val és Mark Owen-nel együtt. Közben az ötödik tag, Jason Orange végleg felhagyott a zenéléssel. Önök nagyon jó barátok voltak, egyszerre is csatlakoztak anno a Take Thathez. Tartja a kapcsolatot Jasonnel?

Sajnos nem. Nem tartom a kapcsolatot vele, sőt egyikünk sem. Annyit tudni róla, hogy Angliában vidéken lakik, de szinte teljesen elzárta magát a külvilágtól. Próbáltam többször keresni, de még a telefonszáma, email-címe sincs meg. Az enyém megvan neki, tehát kereshetne, ha akarna. 

Úgy tűnik számunkra, hogy meg akarja találni a helyét egy olyan világban, ahol nincs Take That és emiatt tudatosan távolságot akar tőlünk tartani. 

Remélem, hogy jól van, sokat gondolok rá és nemrég láttam is egy manchesteri újságban a fotóját. Robbie-val teljesen más a helyzet, gyakran e-mailezgetünk.

take that budapest park interjú howard donald
Jason Orange, Robbie Williams, Howard Donald, Mark Owen és Gary Barlow a Take That Progress című turnéján a Wembley Stadionban 2011. Július 9-én Londonban, az Egyesült Királyságban – Fotó: Pete Still / Redferns / Getty Images

Meg is nézi Robbie esetleg a Take That mostani koncertjeit élőben?

Nem, erre még nem volt példa, szerintem tart attól, hogy észrevennék őt és megrohamoznák a rajongói. De szerintem, ha megtehetné, akkor mindenképpen eljönne egy-egy show-nkra. Én persze folyamatosan követtem az ő karrierjét, büszke is vagyok arra, hogy mennyire messzire jutott a siker útján. Úgy gondolom ő meg is találta a helyét a családja és gyerekei körében. Remélem ez tényleg így is van.

Van helye Robbie számára még most is a Take Thatben? Ha úgy döntene, hogy visszatérne, akkor önnek vagy a többieknek lenne bármi kifogása ez ellen?

Dehogyis. Akár Jason akár Robbie visszatérne, az út nyitva áll előttük. Nagyon jó volt az az időszak is, amikor a Progress című albumot öten csináltuk 2010-ben és öten is turnéztunk ezután. 

Ha Robbie ismét becsatlakozna, aztán visszatérne a saját karrierjéhez, nem lenne gond egyikünk számára sem. 

De ez ránk is vonatkozik. Hiszen lehet, hogy a This Life turné után hárman megpihenünk és Gary vagy Mark egy újabb szólóalbumot adna ki. Vagy én újra dj-skednék. Mindenki csinálhatja a maga karrierjét a Take That mellett is, és ez így van jól.

Nyitókép: Howard Donald énekel III. Károly koronázási koncertjén 2023. május 7-én – Fotó: Chris Jackson / Getty Images

#Kultúra#take that#howard donald#budapest park#interjú#ma

Címlapról ajánljuk