Kultúra

Ben Affleck végre elárulta, miért készül róla ennyi cigizős-borostás-világfájdalmas kép – összegyűjtöttük a legemlékezetesebbeket

Mohos MátéMohos Máté

2024. június 21. 15:06

Ben Affleck mémstátusza az évek során folyamatosan fejlődött, ahogy újabb és újabb olyan képeket készített róla a paparazzi, ahol a hollywoodi sztár mindenki számára átélhető világfájdalommal próbálja elviselni az élet nehézségeit.

Nincs folyamatosan rottyon Ben Géza Affleck, csak picit félénk, és nem szereti a fotósokat – erről beszélt a sztár nemrég Kevin Hart műsorában, ahol a házigazda szóba hozta azokat a mémmé vált, cigizős-borostás-világfájdalmas paparazzifotókat, amelyek az évek során készültek a színészről.

Az Independent szerint a korábban a világ legszexibb férfijának választott sztár úgy gondolja, hogy az embereknek könnyű „kivetíteni rám olyan dolgokat, amiket abszolút nem érzek magammal kapcsolatban”, reagálva ezzel a halhatatlannak tűnő mém újabb és újabb iterációira.

A Hart to Heart műsorán azt mondta az 51 éves színész, akiről Jennifer Lopezzel való szakítása kapcsán mostanában többször is írtunk: „egy kicsit félénk vagyok, és nem szeretem, ha sok figyelmet kapok. Ezért amikor az emberek meglátnak, azt gondolják: miért ilyen dühös mindig? Hát azért, mert valaki az arcomba nyomja a kameráját, amire csak azt gondolom, hogy hát jó, akkor még egyszer keresztül kell ezen mennem”.

Az ötgyermekes apuka arról is beszélt, hogy a kiskorúak társaságában ráadásul elég protektív lesz. „Nem érdekel, ha lefotóznak egy klubban, vagy egy premierem, vagy a feleségemmel. Hajrá, észre sem veszlek. De ha a gyerekeimmel vagyok, az más dolog”.

Az első cigi, az első lesifotó, az első mém

Lebensmüdigkeit. Ez a szép német szó nagyjából azt jelenti, hogy „fáradtság az élettől”, vagy „életfáradtság”. Az egzisztencialista töltetű kifejezés egy olyan állapotot ír le, amikor valaki nem egyedi problémáktól, nehézségektől fásul be, fárad el, gyengül le, ég ki, hanem egész egyszerűen kimeríti az, hogy emberként éljen a Földön napról napra.

A Cut szerkesztősége, ha nem is ismerte ezt a kifejezést, ország-világ előtt mutatta be tűpontosan az állapotot, amikor 2016 augusztusában közölt egy lesifotót Ben Affleck színészről. A képhez azt írták:

„Ben Affleck imád cigizni, és gyűlöli azt, hogy a saját testében éljen Földön töltött ideje hátralévő részében. Ezt nyilvánvalóvává vált a héten, amikor kiszúrták: a színész hosszan, remegve szívogatott egy Camelt, miután megünnepelte 44. születésnapját Londonban, elhidegült feleségével, Jennifer Garnerrel és három gyerekükkel”. Íme a klasszikus fotó:

Ben Affleck végre elárulta, miért készül róla ennyi cigizős-borostás-világfájdalmas kép – összegyűjtöttük a legemlékezetesebbeket
Fotó: Know Your Meme

Tudjuk, hogy egy milliomos világsztárról van szó, de ahogy ránézünk a képre, először a mindennapi élet problémáitól kifáradt kisembert látjuk, aki borostásan, pocakosan, előnytelen melegítőpulóverben tart egy gyors cigiszünetet, mielőtt visszatérne a meló és a család fáradalmaihoz.

A képet ezért jó gyorsan felkapta a Twitter, ahol sorra jelentek meg az együttérző, azonosuló képaláírásos verziók, amelyeket alább szemléztünk:

Ben Affleck végre elárulta, miért készül róla ennyi cigizős-borostás-világfájdalmas kép – összegyűjtöttük a legemlékezetesebbeket
Fotó: Know Your Meme

A mém vicces és megkapó, de Affleck alkoholizmusa már nem az

Tagadhatatlan, hogy az Affleckről készült Lebensmüdigkeitpaparazzi-fotókról elsősorban az internetkultúra részeként szoktunk beszélni. Nem meglepő, hogy a megkapó, átélhető, viccesnek tűnő képek önálló életre keltek, és lelkes közönségre találtak a korai 21. század digitális nyilvánosságában. A minket érő hallatlan mennyiségű stresszfaktorra hajlamosak vagyunk olyan poszt-posztmodern humorral reagálni, amelynek kitűnő forrása egy rottyon lévő, cigiző világsztár.

Azonban a teljes képhez hozzátartozik, hogy az Affleckről készült képek hátterében komoly személyes viharok állhatnak: a férfi többször is megnyílt az alkoholfüggőséggel való küzdelméről, amelyben az elmúlt két évtized folyamán hol győzelemre, hol vesztésre állt. Ha nem lenne közszereplő, és a róla rosszabb állapotaiban készült képekkel nem tudna őszintén, szívből azonosulni ennyi ember, nem is nagyon illene terjeszteni őket. Azonban mivel a képek már végleg mémesedtek, és Affleck is beszél róluk a nyilvánosság előtt, csak azért igyekezhetünk, hogy a jelenség értékelésével párhuzamosan észben tartsuk az embert is.

Még a covidról is fontos mementót hagyott hátra a cigiző Géza

Hamarosan pedig előkerült még több olyan fotó Ben Affleckről, amelyen a fentihez hasonló hangulatban van. A fotókban közös a fáradt arc, a lemondó tekintet, a borosta, illetve a nikotin. Meg sem lehet számlálni, hány különböző alkalommal fotózták le így – mintha természetes környeztében – a sztárt, de az alábbi kollázson szerepelnek a leggyakrabban látható képek:

Ben Affleck végre elárulta, miért készül róla ennyi cigizős-borostás-világfájdalmas kép – összegyűjtöttük a legemlékezetesebbeket
Fotó: Know Your Meme

Külön emlékezetes volt az a fotósorozat is, amelyet a covid alatt, 2020-ban lőttek róla. A világjárvány miatt lezárt világ zilált, ellentmondásos idegállapotát több művészeti ág képviselői megpróbálták rövid, ütős alkotásokba foglalni: különösen emlékezetes például Bo Burnham That Funny Feeling című száma.

Azonban nincs olyan dal, vagy film, amely olyan tűpontosan, egyszerűen összefoglalná a világ mentális állapotát az évtized első éveiben, mint az a pár fotó, amelyet a karakterisztikusan fáradt, szomorú arcú, maszkban dohányzó Gézáról készítettek. Az alábbi két fotó többet árul el a járvány hatásáról a társadalom mentális egészségére, mint amennyit hosszú évtizedek szociológiai tanulmányai fognak:

Ben Affleck végre elárulta, miért készül róla ennyi cigizős-borostás-világfájdalmas kép – összegyűjtöttük a legemlékezetesebbeket
Fotó: Know Your Meme

Nyitókép: Know Your Meme / Twitter / rtl.hu szerkesztés

#Kultúra#ben affleck#mém#cigi#melegítő#szomorú#színész#alkoholizmus#paparazzi#jennifer lopez#internet#közösségi média#covid

Címlapról ajánljuk