Kultúra

Magyar könyv bemutatóján fenyegetőzött egy orosz diplomata Milánóban

rtl.hurtl.hu

2024. június 20. 18:51

A milánói orosz konzulátus képviselője Polcz Alaine Asszony a fronton című könyvének bemutatóján arról beszélt, hogy a történelem átírásának és az Orosz Föderáció démonizálásának rossz vége lesz.

Az orosz konzulátus képviselője politikai nyilatkozatot olvasott fel Milánóban Polcz Alaine Asszony a fronton című könyvének a bemutatóján, amikor a résztvevők szólalhattak fel, majd fenyegetéssel zárta a beszédét – írja a hvg.hu.

Az írónő életrajzi könyve 33 éve jelent meg Magyarországon és leírta benne, hogy a szovjet katonák milyen szörnyűségeket követtek el a civilek ellen, és arról is beszámolt, amikor őt megerőszakolták. A könyvet most adta ki Olaszországban az Anfora kiadó.

A konzulátusi férfi Oroszország nevében olvasott fel egy nyilatkozatot, amiben több súlyos állítást is tett. Azt állította, hogy a könyv elfogult és előítéletes víziót teremt annak érdekében, hogy Oroszországot befeketítsék.

Utána arról beszélt, hogy a könyvből hiányzik, hogy a szovjetekkel szövetséges román katonák milyen bűnöket követtek el, illetve a magyarok bűntettei is hiányoznak, ami a szovjet területeken a civilek és a zsidók ellen irányult. Azt is sérelmezte, miért nincs kiemelve, hogy a szovjetek felszabadították az országot.

Ezt követően azt pendítette meg, hogy a magyar hadműveletekben a 2. és 3. ukrán front vett részt. (Aminek egyébként semmi jelentősége nincs, ugyanis az ukrán ebben az esetben nem azt jelentette, hogy a katonák ukránok lettek volna, hanem arról a területről nevezték el, ahol megalakult – a szerk.) A diplomata arról is beszélt, hogy a könyvben idézett egyik mondat („dobre robota”) valójában ukránul van.

A végén azt mondta,

a történelem átírásának és az Orosz Föderáció démonizálásának rossz vége lesz.


Nyitókép: Youtube/Edizioni Anfora

#Kultúra#oroszország#Polcz Alaine#könyv#felolvasás#konzulátus#történelemhamisítás

Címlapról ajánljuk