Gazdaság

Putyin eltörli Oroszországban azt, ami Magyarországon Orbán Viktor büszkesége

rtl.hurtl.hu

2024. július 10. 14:31

Megszűnik az egykulcsos személyi jövedelemadó, emelik a társasági adót.

Orbán Viktor a múlt héten a Financial Times-ba írt cikkében, amelyben amellett érvelt, hogy a gazdasági siker feltétele a verseny, a magyar kormány fontos eredményei között az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetését emlegette. Oroszországban azonban szerdán épp ennek az eltörlését szavazta meg a parlament.

Az MTI híre szerint az orosz kormány kezdeményezte a progresszív személyi jövedelemadó újbóli bevezetését. Évi 2,4 millió rubel (9,91 millió forint) jövedelemig marad az szja mértéke az eddigi 13 százalék, ám

  • 2,4 millió és 5 millió rubel között 15 százalékos,
  • 5 millió és 20 millió rubel között 18 százalékos,
  • 20 millió és 50 millió rubel között 20 százalékos,
  • 50 millió rubel fölött 22 százalékos

lesz, annyi engedménnyel, hogy a megemelt adót nem a teljes összegre vetik ki, hanem a jövedelem azon részére, amely meghaladja a vonatkozó küszöbértéket. A változás nem érinti a „különleges hadműveletnek” nevezett, Ukrajna elleni háborúban résztvevők kifizetéseit.

A társasági adó – amelynek hazai 9 százalékos mértékére ugyancsak büszke a magyar kormány – Oroszországban 20-ról 25 százalékra nő.

Miközben az orosz hatóságok szerint az szja-emelés a dolgozó oroszok mindössze 3,2 százalékát érinti, a pénzügyminisztérium a törvénymódosításból 533 milliárd rubelnyi (2202 milliárd forint) pluszbevételre számít.

Nyitókép: REUTERS/Evgenia Novozhenina

#Gazdaság#oroszország#személyi jövedelemadó#egykulcsos#társasági adó

Címlapról ajánljuk