Kultúra

Fény derült John Lennon ellopott karórájának kalandos történetére

rtl.hurtl.hu

2024. június 19. 12:27

John Lennon a különleges Patek Philippe órát Yoko Onótól kapta ajándékba alig néhány héttel a halála előtt.

A New Yorker cikke minden eddiginél részletesebben tárta fel John Lennon rég elveszett, látszólag előkerült, egyszer ellopott, majd feltehetően visszaszerzett Patek Philippe karórájának történetét. A 2499-es Patek Philippe karstoppert Lennon Yoko Onótól kapta ajándékba. Az óra az 1950-es évekből származik, mintegy 350 darab készülhetett belőle.

Az óra különlegessége, hogy a számlap a Tiffany & Co. amerikai ékszerüzlet által jelölt, ezek az órák rendkívül keresettek (és drágák) a gyűjtők körében. Egy korábban soha nem publikált képen is látszik az óra, ráadásul úgy, hogy felsejlik Ono személyes üzenete Lennonnak, ami így hangzik:

(JUST LIKE)

STARTING OVER

LOVE YOKO

10 • 9 • 1980

N. Y. C.

 


John Lennon a Patek Philippe 2499-es Pateket 40. születésnapjára kapta 1980-ban, alig néhány héttel váratlan halála előtt. A hátlapon található gravírozás különös jelentéssel bír Lennon és Ono kapcsolatának újrakezdésével kapcsolatban. Az óra valamikor 2005-ben eltűnt Lennon és Ono közös otthonából, majd európai aukciósházakon keresztül vándorolt tulajdonosról tulajdonosra. Az ügy jelenleg egy genfi bíróság előtt van, amely eldöntheti, hogy Ono-e az óra jogszerű tulajdonosa, vagy egy „Mr. A” nevű férfi, aki azt állítja, hogy 2014-ben legálisan vásárolta meg.

Az óra történetét különböző szereplők és események bonyolítják, elvileg Ono egykori sofőrjét, Koral Karsant vádolják azzal, hogy ellopta a karórát. Az óra jelenleg Genfben van, de nem tudni, hogy hol tárolják. Lennon órája azért is rejtélyes, mert maga Ono sem tudott arról, hogy eltűnt, amíg kalapács alá nem került a Christie's aukciósháznál. Akárhogy is, a New Yorker újságírója felvette a kapcsolatot az Auctionata aukciósház óraszakértőjével (itt kelt el ugyanis az óra 2013-ban), valamint Sean Lennonnal, John Lennon első házasságából származó fiával is.

Fontos, hogy visszakapjuk mindazok után, amiken keresztülmentünk miatta

– mondta Sean Lennon a magazin újságírójának. A New Yorker cikkében talán az a legizgalmasabb, hogy az írónak sikerült előkerítenie egy soha nem publikált képet Lennon órájáról, amelyet az Auctionata készített 2013-ban, amikor eladásra készítették elő. Lennon óráját a Hodinkee cikkében lehet megtekinteni, vagy a New Yorker cikkében előfizetés fejében.

Nyitókép: Getty Images / Mark and Colleen Hayward / Redferns

#Kultúra#john lennon#patek philippe#karóra#lopott#ma

Címlapról ajánljuk