Kultúra

Majdnem egymilliárd dollárt költöttek el Magyarországon a külföldi filmesek

rtl.hurtl.hu

2024. május 18. 16:41

Tavaly csaknem négyszer annyit költöttek el Magyarországon a külföldi filmes produkciók, mint 2018-ban.

Csaknem egymilliárd dollárt költöttek el tavaly Magyarországon külföldi filmes produkciók, az összeg megnégyszereződött 2018-hoz képest – hangzott el a 77. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon Káel Csaba, a magyar nemzeti mozgóképipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, valamint Kemény Ildikó, Robert Lantos és Mike Goodridge producerek részvételével rendezett pódiumbeszélgetésen.

A Magyarországon gyorsan növekvő filmipar kihívásai címmel pénteken rendezett beszélgetés után Káel Csaba az MTI-nek elmondta: Magyarország volt az első közép-kelet-európai ország, amely húsz évvel ezelőtt, az európai uniós csatlakozás után elindította a filmgyártáshoz kapcsolódó adó-visszatérítési rendszert. A kormánybiztos hangsúlyozta:

az adókedvezményeknek köszönhetően tavaly csaknem egymilliárd dollárt költöttek el Magyarországon a filmes produkciók.

Hozzátette, az összeg megnégyszereződött 2018-hoz képest, és mindez komoly adóbevételt is eredményez Magyarországnak, valamint nagyon jelentős a reklám- és promóciós hatása az ország szempontjából, hiszen rengeteg sztárprodukció vissza is tér. Káel Csaba szerint a gyors növekedés részben annak köszönhető, hogy

amikor a koronavírus-járvány miatt számos forgatás leállt Hollywoodban, Magyarország kidolgozott egy olyan szabályozási rendszert, amely lehetővé tette bizonyos filmes munkák folytatását a járvány idején is.

Így például a Dűne című szuperprodukció forgatása folytatódhatott Magyarországon akkor, amikor az Egyesült Államokban még erre nem volt lehetőség, és ez számos nagyköltségvetésű filmet visszavonzott Magyarországra – jelentette ki.

Hollywood Magyarországra költözik – miért forog annyi sikerfilm hazánkban?

Dűne, Szegény párák, Vörös veréb, Evita, Moon Knight, Die Hard vagy éppen a Szárnyas fejvadász második része. Szinte végtelen azoknak a filmeknek és sorozatoknak a listája, amelyeket Magyarországon forgattak. Ráadásul ezekben a produkciókban rendre feltűnnek magyar színészek is, akik egyre nagyobb szerepeket vívnak ki maguknak Hollywoodban. Vajon miért éri meg ennyire az óriási költségvetésű produkcióknak egy-egy kelet-európai forgatás? A Fókusz riportjából kiderül:


Nyitókép: RTL

#Kultúra#hollywood#filmipar#cannes-i filmfesztivál#filmgyártás

Címlapról ajánljuk