Kultúra

Luke Skywalker: Az erő Joe Bidennel van

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. május 4. 19:01

Mark Hamill a Star Wars-rajongók világnapján a demokrácia védelmezőjének nevezte Joe Bident, és egy közös fotót is posztolt az amerikai elnökkel.

Mark Hamill amerikai színészről eddig is lehetett tudni, hogy nem igazán szívleli Donald Trumpot, és hogy a politikai palettán inkább a demokrata párti Joe Biden-t támogatja, de május 4-én, szombaton, a hivatalos Star Wars napon, mindezt egyértelművé is tette.

Minden galaxisok leghíresebb Jedi-lovagját, Luke Skywalkert alakító veterán színész egy olyan fotót rakott ki Twitterre, ami a Fehér Házban készült. A képen az újraválasztásért induló Joe Biden elnök és Mark Hamill látható, egymást átkarolva. Íme:


Hamill azt írta a képhez, hogy „Legyen május negyedike a nap, amikor a galaxis mesebeli védelmezője a demokrácia hús-vér védelmezőjével találkozik”.

A találkozásról Joe Biden is posztolt a Twitteren. Az elnök egy 10 másodperces videót osztott meg, amiben a Csillagok háborúja Jedi-köszöntésére – „Az erő legyen veled!” – Hamill azt feleli: Örökké. A videóhoz fűzött megjegyzés is egy Star Wars-os utalás: „Nagyon jó előérzetünk támadt” („We had a very good feeling about this”).  Mind a hét Star Wars filmben elhangzik ugyanis különböző szereplők szájából ennek az ellentéte: „Rossz előérzetem támadt”.


Mark Hamill kifejezetten aktív politikailag a közösségi médiában, ahogy az rtl.hu is beszámolt róla, május másodikán a londoni polgármester-választással kapcsolatban osztotta meg, hogy ő a jelenlegi londoni polgármestert, Sadiq Khant támogatja, aki egyébként szombaton meg is nyerte a választást.

A május 4. legyen veled!

A dátum eredete egy angol szójáték. A filmek visszatérő mondata, „Az erő legyen veled!” eredetileg, angol nyelven így hangzik: „May the force be with you!”, amit könnyen „May the fourth be with you!”-nak (Május negyedike legyen veled!) lehet érteni vagy mondani. A Star Wars napot egyébként világszerte ünneplik:

#Kultúra#star wars#mark hamill#joe biden#az erő legyen veled#május 4.#luke skywalker

Címlapról ajánljuk