Kultúra

Észak-koreaiak dolgozhattak az Amazon és az HBO rajzfilmjein, kijátszva a diktatúra elleni szankciókat

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 23. 7:53

Nyugati rajzfilmek elkészítésében kaphattak munkát észak-koreai animátorok, legalábbis erre utalnak egy koreai szerveren talált dokumentumok.

 

Észak-koreai animátorok vehettek részt amerikai megrendelésre készült rajzfilmek munkálataiban, annak ellenére, hogy a kelet-ázsiai diktatúra ellen nemzetközi szankciók vannak érvényben, írja a Reuters hírügynökség.

Washingtoni internetes kutatók egy észak-koreai szerveren olyan animációkat, írásos instrukciókat és megjegyzéseket találtak, amik arra utalnak, hogy észak-koreai rajzfilmesek külföldi filmstúdiókkal dolgoztak együtt. A 38 North nevű projekt azt tárta fel, hogy többek között az HBO Max és az Amazon megrendelésére készült rajzfilmekben is dolgozhattak észak-koreaiak. A szerveren talált fájlok alapján a BBC és több japán rajzfilmstúdió is érintett lehet.

A Reuters jelentése emlékeztet arra, hogy az Egyesült Államok szankciói tiltanak szinte minden kereskedelmi jellegű együttműködést amerikai és észak-koreai állampolgárok között.

A 38 North szakértője szerint a nyugati cégek vélhetően nem tudtak arról, hogy észak-koreai rajzfilmesek dolgoznak nekik, valószínűleg valamelyik kínai alvállalkozójuk dolgoztatta őket feketén, jóval a piaci bérezés alatt.

Az egyik érintett cég, az Amazonnak dolgozó kaliforniai Skybound a Reuters-szel azt közölte, hogy nem tudtak a dologról, és a történtek szigorú kivizsgálását ígérték.

Nyitókép: 38north.org

#Kultúra#rajzfilm#amazon#HBO#hbo max#észak-korea#szankciók#animáció

Címlapról ajánljuk