Kultúra

Nyomorogva halt meg Debrecen legfeketébb bluesénekese, Csonka Valter mindössze 58 éves volt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. április 9. 11:47

Meghalt a debreceni kulturális élet és a magyar blues egyik legismertebb alakja, a színészként és énekesként is különlegeset alkotó Csonka Valter.

A debrecen Jazzbarátok Köre közölte hétfőn este, hogy április 8-án, 58 éves korában elhunyt Csonka Valter színész, bluesénekes.

Csonka Valtert leginkább az 1992-ben alapított Dr Valter and the Lawbreakers együttes frontembereként ismerhette meg az ország. Az énekes és zenekara a legtradicionálisabb, legfeketébb delta bluest játszotta a magyar közönségnek, az 1920-as évek Amerikájába, az akkori Mississippi-delta vidékére kalauzolva a hallgatóságot.


A déli államok felszabadított rabszolgáinak folk és bluesdalait különleges orgánumával, lélekkel teli, szenvedélyes előadásmóddal interpretáló Csonka Valter és zenekara 1992 és 1998 között négy lemezt adott ki. Rengeteget koncerteztek, különböző hazai jazz- és bluesfesztiválokon léptek fel a műfaj meghatározó alakjaival, egészen a 2010-es évek végéig aktívak voltak.


A felszabadult humoráról, ragályos jókedvéről ismert Csonka kisebb-nagyobb filmes szerepeket is vállalt, látható többek között Hajdu Szabolcs filmjeiben (Macerás ügyek, Tamara, Fehér tenyér, Off Hollywood) és Jancsó Miklós Anyád! A szúnyogok című alkotásában is. A kétezres években koncertszervezőként tevékenykedett, Debrecenből Budapestre költözött.

A koronavírus világjárvány Csonka Valter fellépési lehetőségeit is nagyban korlátozta, egészségi problémái miatt pedig fokozottan nehéz anyagi helyzetbe került. Év elején kis híján hajléktalanná vált, miközben kerekesszékbe kényszerült, a Református Egyház, a Református Szeretetszolgálat segítségével sikerült tetőt szerezni a feje fölé.

Nyitókép: Csonka Valter / Facebook

#Kultúra#gyász#halál#elhunyt#csonka valter#blues#zene

Címlapról ajánljuk