Kultúra

Kenneth Branagh zsenialitása miatt még félelmetesebb Boris Johnson együgyűsége

rtl.hurtl.hu

2024. április 6. 11:56

A This England című sorozatban Kenneth Branagh olyan sokdimenziós karakterként mutatja be Boris Johnsont, hogy ezzel szinte meggátolja a briteket a bukott miniszterelnök iránti gyűlöletben. Az RTL+-on elérhető sorozat végigköveti Johnson pályáját újságíróként töltött korai napjaitól a politikai felemelkedésén át egészen addig az ámokfutásig, amit miniszterelnöki pozíciójában véghez vitt.

A filmművészetben és a televíziózásban az elmúlt években megerősödött a trend, hogy ismert zenészeket, politikusokat, történelmi személyiségeket igazi nagy sztárok keltsenek életre a képernyőn. Nem kell nagyon régre visszanyúlni, pár hete

Cillian Murphy Robert Oppenheimer megformálásáért vihette haza a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat, a legjobb mellékszereplő díját pedig Robert Downey Jr.-nak ítélték oda, aki Lewis Strausst alakította Christopher Nolan filmjében.

Az Oscar-díjas magyar sminkes, Mihalek Zsuzsa a Reggeliben mesélt arról, milyen érzés volt Willem Dafoe mellett ülni a sminkbuszban:


A listát sokáig folytathatnánk Rami Malek Freddie Mercuryjától Taron Egerton Elton Johnján át egészen Gary Oldman Winston Churchilljéig vagy Meryl Streep Margaret Thatcherjéig – és korántsem véletlen, hogy a négy felsorolt alakításból három Oscar-díjat ért. 

Kenneth Branagh Boris Johnsonja szintén erre a polcra lenne való, de az általa játszott politikus annyira egyszerű, negatív és ellentmondásos karakter, hogy az Oscar-, Emmy- és kétszeres európai filmdíjas ír származású brit színész teljesítménye épp csak arra volt elég, hogy megmentse a filmet a gyűlölethullámtól.  A Sky This England (magyarul: Ez Anglia) című dokumentumfilm-sorozatában Branagh azt a Boris Johsont játssza el, aki korábban London polgármestereként is megosztó figura volt, de igazi botrányhőssé és bukott politikussá csak a miniszterelnöksége idejére vált. Az ő nevéhez fűződik ugyanis az úgynevezett partygate, az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb politikai botránya az Egyesült Királyságban.

Kiderült, hogy a brit kormány és a Konzervatív Párt munkatársainak összejöveteleket tartottak a pandémia miatti lezárások idején, amikor mindenki másnak otthon kellett ülnie. A járvány lassítására hozott jogszabályok szigorúan tiltották a baráti összejöveteleket, a politikusok ennek ellenére együtt buliztak, a legnagyobb bulikirály pedig nem más volt, mint Boris Johnson akkori brit miniszterelnök. Ez volt az a botrány, ami nagyban hozzájárult a bukásához.

Kenneth Branagh zsenialitása miatt még félelmetesebb Boris Johnson együgyűsége
Fotó: MTI/EPA/Stuart Brock

Miközben számos lezárás volt érvényben, a Downing Street 10-ben, annak kertjében, illetve a kormány és a Konzervatív Párt egyéb épületeiben gyűléseket tartottak. Az ezekről az eseményekről szóló jelentések kiszivárogtak, onnan pedig már nem volt megállás. 2022 januárjában tizenkét ilyen gyűlésnek nevezett buli miatt indított vizsgálatot a rendőrség, ezek között három olyan is volt, amelyen a miniszterelnök is részt vett. A BBC, vagyis a brit közszolgálati média idővonalat is összeállított a tiltott kormányzati bulikról.

A rendőrség 83 embert büntetett pénzbírsággal, köztük Johnsont és a feleségét, de Rishi Sunakot is, az akkori pénzügyminisztert, jelenlegi miniszterelnököt. A politikusok többsége befizette büntetést és bocsánatot kért az eset miatt.

Johnson portréja

A sorozatban Branagh alakítása túllép a puszta megszemélyesítésen, többdimenziós portréval mutatja be Johnsont. A részletekre való aprólékos odafigyelés és az árnyalt jellemábrázolás révén Branagh megragadja a botránypolitikus lényegét, az egyszerű szellemességet, a politikus buta báját. Johnson egyszerre van tele hibákkal, önbizalomhiánnyal és ambíciókkal, azokkal a vonásokkal, amelyek nagyban meghatározták politikai pályafutását is.

A dokumentumfilm Johnson életének és politikai útjának kulcsfontosságú pillanatait tárja fel, újságíróként töltött korai napjaitól a Konzervatív Párt soraiban való felemelkedésén át egészen a miniszterelnöki pozícióig.

A sorozat jól megragadja Johnson nyilvános és magánéleti személyiségének kettősségét. A vidám és olykor vakmerő politikus képe valójában egy küszködő embert takar, aki nem képes megbirkózni pozíciója súlyával és a kormányzással járó felelősséggel. Branagh ügyesen érzékelteti ezeket a belső vívódásokat, bepillantást engedve a nézőknek Johnson elméjének belső működésébe.

Sokaknak talán azért nem tetszett a film, mert képtelenek elvonatkoztatni Johnsontól. Az ő figurája még túl megosztó Angliában, a BBC kritikája épp ezért jellemzi úgy a filmet, hogy „túl korai”. A britek – érthető okokból – egyelőre gyűlölni akarják a lemondott miniszterelnököt, de ebben megakadályozza őket Branagh alakítása, ami miatt kénytelenek emberszámba venni Boris Johnsont. Az Ez Angliában Johnson nem csupán karikatúraként vagy politikai bokszzsákként jelenik meg, ez pedig hiányérzetet kelthet a nézőben.

Az Ez Anglia hat epizódja az RTL+-on elérhető.

Boris Johnson lemondásának körülményeiről az RTL Híradója is beszámolt:


Nyitókép: A brit kormányfői tisztségből és a kormányzó Konzervatív Párt vezetői posztjáról távozó Boris Johnson búcsúbeszédet tart a londoni kormányfői rezidencia előtt 2022. szeptember 6-án. Johnson július 7-én jelentette be távozását, belpolitikai botrányok következtében. Fotó: MTI/EPA/Stuart Brock

#Kultúra#kenneth branagh#covid#boris johnson#egyesült királyság#rtl plusz#RTL+#botrány#politikai botrány#sorozat#koronavírus-járvány#kijárási tilalom#ma

Címlapról ajánljuk