Kultúra

A legismertebb Petőfi-kutató is megnézte Rákay Philip filmjét, erős véleményt mondott

rtl.hurtl.hu

2024. április 5. 13:52

Margócsy István lesújtó kritikát fogalmazott meg.

A Jelenkorban megjelent „A titokzatos magyar történelmi kurzusfilm – Avagy a Most vagy soha! mint állatorvosi ló” című hosszú cikkében kritizálja Margócsy István, alegismertebb Petőfi-kutató Rákay Philip Most vagy soha című filmjét, írja a HVG.

A szerző szerint a film olyan módon manipulálja a történelmet, hogy az nem csupán káros, hanem szégyenletes is. Bár a kerettörténetek megfelelnek a valóságnak, a részletek és a belső cselekmények már teljesen elképzeltek és hamisítottak.

A film nem csupán művészeti fantázia, hanem minden szempontból hamis és ízléstelen történelmi torzítás – teszi hozzá Margócsy, aki szerint az alkotók a film hazafias tartalmát hangsúlyozzák, és azt várják el, hogy a közönség is ugyanilyen hazafias kötelességből fogadja be és dicsérje a művet.

Margócsy szerint azonban semmilyen filmet nem kell hazafias kötelességből megnézni. A film iskolásoknak való bemutatása pedig súlyos károkat okozhat történelmi és irodalmi szempontból.

Rákay Philipet még a kormányhoz millió szállal kötődő Bencsik-testvérek is támadták, ezzel az RTL Híradója is foglalkozott:


Nyitókép: MTI / Kertész Róbert

#Kultúra#most vagy soha#film#rákay philip#margócsy istván

Címlapról ajánljuk