Kultúra

„Igen, drága Géza, szerettelek, szemérmesen, de szerettelek” – így búcsúzik Alföldi Róbert a 85 évesen elhunyt Tordy Gézától

rtl.hurtl.hu

2024. április 1. 7:45

Ritkán találkoztam vele miután visszavonult….keserű volt, de erős, kemény és gyönyörű – írja Tordy Gézáról Alföldi Róbert.

Mint arról beszámoltunk, 85 éves korában meghalt Tordy Géza, Kossuth-díjas és kétszeres Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

Egykori kollégája, Alföldi Róbert egy Facebook-posztban búcsúzott tőle:

Ne … de tényleg ne már…Géza is elment. Meghalt Tordy Géza. Nagyon sokat köszönhetek neki. Nem voltunk olyan klasszikus tanítvány - mester viszony, de valahogy mégis nagyon fontos dolgok történtek velem miatta, neki köszönhetően

– írja Alföldi.

 

A visszaemlékezés így folytatódik:

„Amikor bekerültem a Vígbe – nagyon fiatalon –, azonnal fontos nagy szerepet kaptam egy emberileg nagyon fontos előadásban, a Nagy Romulusban, Kernnel. Aztán Horvai Pista bácsi rendezte az Utazás az éjszakában-t, és ott Géza volt az apám – meg persze Rudi, meg Juci. Nagyon fontos volt vele játszani…Aztán egyszer csak a Budapesti Kamarában az Amerikai Elektra Adéllal, Horváth Lilivel. Aztán én rendeztem, aztán… Ezek persze csak adatok, de sikertől függetlenül meghatározó állomások, munkák az életemben, egy fiatal színész életében.”

„Valamit nagyon megtanultam. Valahogy nagyon a lelkisége maradt meg bennem ezeknek az előadásoknak. Meg az emberek, akikkel csináltuk. Igazán mélyen találkoztam velük akkor, és ez azóta sem múlt el. És ezt Gézának köszönhettem” – írja Alföldi.

Majd így folytatja:

„Szerettem és tiszteltem őt, nagyon szerettem a szenvedélyét, a röhögését, a hedonizmust, a tudását, az igazi klasszikus nagy tehetségét - TÉNYLEG NAGY SZÍNÉSZ VOLT -, a kérlelhetetlenségét, a férfiasságát, a dühét.”

A Tordy Géza visszavonulását követő időkről így ír:

Ritkán találkoztam vele miután visszavonult….keserű volt, de erős, kemény és gyönyörű. Igen, drága Géza, szerettelek, szemérmesen, de szerettelek. Mélyen megrendít és fáj, hogy meghaltál. Köszönök mindent, remélem most már azért egy kicsit jobb kedvű vagy. Isten veled, Tordy Géza!

A 85 éves korában elhunyt színművészre az RTL Találkozások című műsorában bemutatott 2008-as riporttal emlékezünk, amikor Tordy Géza a Nemzet Színésze lett:

 

Nyitókép: RTL

#Kultúra#Tordy Géza#alföldi róbert#halál#színész#nemzet színésze

Címlapról ajánljuk