Kultúra

Örökre a szívünkbe zártuk őket: ez történt az Abigél szereplőivel

rtl.hurtl.hu

2024. március 30. 9:24

Fiatalok harcolnak magukkal, egymással, a felnőtté válással és a történelem viharaival. 1977-ben készült négyrészes tévéfilmsorozat Szabó Magda Abigél című regényéből. A főszereplők szinte összeforrtak karaktereikkel. De mi történt velük a film után? Megmutatjuk. 

A rendszerváltás előtti televíziózás szép hagyománya volt, hogy irodalmi alkotások feldolgozásával készültek filmek, sorozatok. A tévé képernyőjére szánt művek közül az egyik legismertebb az Abigél, amelyet Szabó Magda azonos című regényéből forgattak 1977-ben.

Az Abigél egy letűnt kor iskoláit idézi fel, ugyanakkor egy kényszerűen gyors felnőtté válás története is: a 15 éves Vitay Georginának a történelem viharában, a második világháború végén kell kilépnie a gyermekkorból. Szabó Magda saját, debreceni diákéveit elevenítette fel a fiktív Matula megrajzolásával.

A négyrészes tévéfilmben a kor legismertebb színészei játszottak. A tanári kart alakítók közül ma már csak kevesen vannak köztünk. Az igazgatót, Torma Gedeont alakító Básti Lajos például már súlyos betegen csinálta végig a forgatást, nem sokkal utána meg is halt. Tábori Nóra (Truth Gertrúd) 2005-ben, Garas Dezső (König tanár úr) 2011-ben, Balázsovits Lajos (Kalmár tanár úr) 2023-ban hunyt el. A színművész 2009-ben, Jancsó Miklóssal készült utolsó közös filmjük forgatásán nyilatkozott az RTL-nek:


A Zsuzsanna testvért alakító, Kossuth- és Jászai-díjas Piros Ildikó ma is aktív: az Abigél titkai című előadás ma is fut Miskolcon, illetve a budapesti Újszínházban. 2022-ben még forgatott, a Magunk maradtunk című rövidfilmben alakította a taxisofőr feleségét. A Halhatatlanok Társulatának örökös tagja 1975 óta él házasságban Huszti Péterrel, akivel immár négy unokának örülhetnek.

abigel szereplo mi lett veluk
Márki-Zay Péter független polgármester átadja a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat Piros Ildikó színművésznek a száz éve Hódmezővásárhelyen született, kétszeres Kossuth-díjas színművész nevét viselő művelődési központban tartott ünnepségen 2019. február 10-én. – Fotó: Rosta Tibor / MTI

A Matula növendékeit a kor fiatal reménységei alakították, a legtöbben ma már nagymama korban vannak. Sajnos a címszereplőt megformáló Szerencsi Éva sincs már nincs köztünk, tragikusan fiatalon, 52 évesen távozott 2004-ben. Georgina szerepe nem tett jót a karrierjének, a rendezők később is naiv, kislányos szépségű karakterekben akarták szerepeltetni, később viszont, mikor már nem felelt meg ennek a zsánernek, mellőzni kezdték.

abigel szereplo mi lett veluk
Szerencsi Éva – Fotó: Fortepan / Szalay Zoltán via Wikipédia

A Torma Piroskát alakító Bánfalvy Ágnes néhány évvel az Abigél forgatása után elhagyta Magyarországot, férjével előbb Svédországba majd az Egyesült Államokba költöztek. Francia és amerikai filmekben is szerepelt, a leghíresebb ezek közül az Oscar-díjas Mephisto. Emellett tanított és Shakespeare-t rendezett Kaliforniában. 1992-ben költözött haza, újrakezdve magyar színészi és rendezői pályáját, illetve színházi stúdiót alapított. Ma már nem dolgozik, de Instagram-bejegyzései alapján sokszínű, boldog életet él.


Zsurzs Kati – aki Kis Marit keltette életre –  színészként, szinkronszínészként és rendezőként futott be karriert, és ma is aktív. Az RTL nézői egyebek mellett A mi kis falunk című sorozatból ismerhetik, amelyben Piroskát alakítja. 


Az általa rendezett Adáshiba című komédia ma is fut a Játékszínben. Saját beszédiskolát is nyitott, illetve színészmesterséget is oktatott. Férje Walla Ervin zenész, zeneszerző, két lányuk született.

A színésznőnek éppen két napja ítélték oda az egyik legrangosabb szakmai elismerésnek számító Gobbi Hilda-díjat.

 

A Georginát csellel elrabolni próbáló, jóképű Kuncz hadnagyot alakító Kovács István az Egri csillagok filmes feldolgozásában lett ismert, amelyben Bornemissza Gergőt alakította. A ma 79 éves színész hosszú pályafutást tudhat maga mögött, filmen, tévében és színpadon egyaránt rengeteget szerepelt. Jelenleg a Tolsztoj-regényből készült Háború és Béke című operában látható az Állami Operaházban. Kétszer nősült, három fiúgyermeke született. 2023 óta ő is tagja a Hallhatatlanok Társulatának.

abigel szereplo mi lett veluk
Kovács István színművész a százéves Filmgyár jubileumi ünnepségén a Mafilm Róna utcai telepén 2017. szeptember 7-én.-- Fotó: Soós Lajos / MTI


Németh Nóra – a filmben Salm Gizella szerepében – még a 80-as években visszavonult a színészettől, családot alapított. Szintén visszavonult már Gelencsér Sára, aki Szabó Anikót alakította.

Ez pedig a Váci utca 47. Budapesten (Angolkisasszonyok rendháza, a rend neve 2003 óta Congregatio Jesu), ahol a Matulán belül játszódó jeleneteket forgatták:


Nyitókép: MTVA / YouTube

#Kultúra#abigél#zsurzs kati#Szerencsi Éva#kovács istván#Piros Ildikó#szabó magda

Címlapról ajánljuk