Kultúra

Meghalt Louis Gossett Jr., Oscar-díjas színész

rtl.hurtl.hu

2024. március 29. 14:57

Meghalt 87 éves korában Louis Gossett Jr. amerikai színész, aki történelmet írt azzal, hogy első feketeként megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. 

Meghalt Louis Gossett Jr., Oscar-díjjal, Emmy-díjjal és Golden Globe-díjjal jutalmazott amerikai színész, aki történelmet írt azzal, hogy az első fekete színész volt, aki megkapta a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. A 87 évesen elhunyt színész halálhírét pénteken jelentette be a családja. Gossett csütörtök este halt meg Santa Monicában található otthonában. Azt nem közölték, hogy mi okozta a halálát.

A New Yorkban született Louis Gossett a középiskolában kezdte színészkarrierjét, majd a New York Egyetem elvégzése után a Broadway színházaiban az 1950-es években aratott sikerei után kezdett filmes és tévé karrierbe. Első kiugró sikere a Gyökerek című tévésorozatban volt, amiért megkapta az Emmy-díjat.

Gossett jóbarátságban volt James Deannel, együtt tanult színészetet Marilyn Monroe-val, Martin Landauval és Steve McQuennel, és éppen aznap hívták meg Sharon Tate házába, amikor a színésznőt Charles Manson társai meggyilkolták. Csak azért úszta meg, hogy őt is megöljék, mert előbb még hazament lezuhanyozni – írta az AP.

1983-ban a harmadik fekete színész volt, akit a legjobb mellékszereplőnek járó Oscar-díjra jelöltek, és az első, aki meg is kapta azt, a magyarul a Garni-zóna és Tiszt és az úriember címen is ismert, Richard Gere főszereplésével készült filmben nyújtott alakításáért.

1992 Golden Globe-díjjal jutalmazták a Josephine Baker története című HBI-filmben nyújtott alakításért.

Nyitókép: Louis Gossett Jr. egy 2015-ben készült fényképen. Fotó: REUTERS/Danny Moloshok/File Photo

 

#Kultúra#louis gossett jr#halálhír#színész#oscar-díj#emmy-díj#golden globe

Címlapról ajánljuk