Kultúra

Leszedte az emberbőrkötést könyvéről a Harvard Egyetem

rtl.hurtl.hu

2024. március 29. 19:04

A könyvet egy francia orvos kötötte emberbőrbe. A bőrt egy ismeretlen, szélütés miatt elhunyt nő hátából szerezte. 

Etikai megfontolásokból eltávolított az emberbőrből készült kötés a Harvard Egyetem az egyik könyvtárában lévő könyvéről – írta a BBC. A Des Destinées de l'Ame (A lélek sorsai) című kötet az 1930-as évek óta van az egyetem tulajdonában.

Arsène Houssaye francia költő-esszéista művét egyik jó barátja, a metzi (Lorraine, Franciaország) származású Dr. Ludovic Bouland orvos-könyvgyűjtő kötötte emberbőrbe, miután a költő neki ajándékozta – írta a Múlt Kor történelmi magazin. Bouland azt írta, hogy

Ha jól megfigyeljük, látni lehet a bőr pórusait is. Egy könyv, amely a lélekről szól, megérdemli, hogy emberi kötést kapjon: ezt a bőrdarabot egy nő hátából vettem.

A magazin cikke szerint a vizsgálatok kiderítették, hogy Bouland medikusként jutott a bőrhöz, amit egy ismeretlen, szélütés következtében elhunyt, mentálisan beteg nő hátából vett. Tudósok 2014-ben arra jutottak, hogy a könyv valóban egy ember bőrével van bekötve.

Az egyetem közölte, hogy igyekeznek mindent megtenni annak a nőnek az azonosítására, akinek bőrét a könyvhöz felhasználták, hogy igazságot szolgáltassanak neki, és visszaállítsák emberi méltóságát .

Nyitókép: A Harvard Egyetem Houghton könyvtára által 2014. június 9-én közreadott dátummegjelölés nélküli kép Arséne Houssaye 19. századi francia író, költő Des destinees de l'ame című művének emberi bőrrel bekötött példányáról Cambridge-ben. Fotó: MTI/EPA/ Harvard Egyetem Houghton könyvtára

 

#Kultúra#harvard egyetem#könyv#emberbőr#kötés

Címlapról ajánljuk