Kultúra

Ókovács Szilveszter elérte, hogy ne csak Orbán Ráhel és más VIP-k ülhessenek a királyi páholyban az Operában

rtl.hurtl.hu

2024. március 6. 14:11

Miniszteri biztosi utasítás módosításával éri el Ókovács Szilveszter főigazgató, hogy eladhatók legyenek királyi páholy helyei az Operaházban. 

Ókovács Szilveszter miniszteri biztosi utasítást módosít, hogy értékesíthetők legyenek a királyi páholy helyei az Operaházban – írja a 24.hu.

Tíz évvel ezelőtt egy közérdekű adatigénylés során derült ki, hogy pontosan ki és hogyan használhatja az említett páholyt. Erre azután került sor, hogy híre ment annak, hogy Orbán Ráhel és vendégei is nézhettek már onnan előadást. Az Operaház akkor azt a választ adta, hogy egy miniszteri biztosi utasítás szerint ez mások mellett például a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a kormánytagok, a külföldi delegációk és volt főigazgatók számára kifejezetten fenntartott hely, így

a királyi páholy helyei nem értékesíthetők.

A napokban egy interjúban Ókovács Szilveszter főigazgató azonban már így fogalmazott: „Az Operaház legjobb páholya egy fura szokásjogból kifolyólag pillanatnyilag nem hoz bevételt. Egy tízszemélyes páholy, a legjobb páholy üresen áll. Ezt egészen biztosan el kell adni.” A 24.hu most megkérdezte az Operaházat, hogy történt-e változás a miniszteri biztosi utasításban, és megtudja, miért lehet most mégis értékesíteni a páholy helyeit.

A 9/2011. Miniszteri Biztosi utasítás a Magyar Állami Operaház belső szabályozásának része, az OPERA munkatársainak eligazítására szolgál. Ezt az utasítást az intézmény főigazgatója saját hatáskörben módosíthatja, és várhatóan 2024. március 21-i hatállyal, az OPERA 2024/25-ös évadhirdetésével egy időben meg is teszi

– válaszolták.

Nem támadni kellene, hanem inkább tanítani azt a gyakorlatot, ahogy az Operaház a bevételeit igyekszik növelni – ezt mondta hétfőn Híradónknak Ókovács Szilveszter, miután vasárnap kiderült, hogy az eddig megszakítás nélkül játszott Carmina Burana előadás közbe beiktatott egy félórás szünetet, hogy növelje a büfé bevételeit. A produkció rendezője, egyben karmestere szerint a döntés vállalhatatlan.


Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

 

#Kultúra#ókovács szilveszter#operaház#királyi#páholy

Címlapról ajánljuk