Kultúra

Képek: Ezer év után véget ért Japán legbizarrabb meztelen szertartása

rtl.hurtl.hu

2024. február 22. 12:33

Hiába vonzott több ezer látogatót a Meztelen Férfiak fesztivál, az öregedő társadalom miatt már nincs elég fiatal, aki megszervezné azt. 

Több mint ezer éven át minden évben szinte teljesen meztelen férfiak százai vettek részt egy újévköszöntő fesztiválon a japán Osu városában, hogy bőséges aratásért imádkozzanak, és elűzzék a gonosz szellemeket. A több mint százezer lakosú városban azonban idén utoljára tartották meg az országos hírű eseményt.

A fesztivált minden évben a holdújév napjától számított hetedik napon tartották meg város közelében található Kokuszekidzsi templomban, amin rendszeresen több száz, mindössze egy szál hagyományos japán ágyékkötőt viselő férfi vett részt. Először egy közeli folyóba mártózva tisztították meg magukat, majd jó terméséért imádkoztak a templomban, végül egy talizmánt tartalmazó szerencsehozó zsákért küzdöttek meg, miközben egy a gonoszt elűző rigmust skandáltak.

A minden évben több ezer turistát vonzó Hadaka Macuri, azaz „Pucér Férfi” fesztivál befejezéséről azért döntött a templom vezetése, mert már nincs elég fiatal, aki részt tudna venni a Szomin-szaj nevű esemény megszervezésében – közölte a templom főpapja.

Fudzsinami Dajgo elmondta, lehet, hogy „sokan vannak itt”, de hozzátette, hogy a háttérben sok szertartást kell végrehajtani, és rengeteg munkába kerül az esemény megszervezése. Arra a feltevésre, hogy Japán más részeiből érkező emberek segíthetnének, a japán sajtónak nyilatkozva elmondta, hogy az szembemenne a hagyományokkal, amik szerint csak helyi lakosok vehetnek részt a szervezésben.

Ezer év után ért véget a japán Meztelen Férfiak fesztivál
A japán Inavaza városában tartott „Meztelen Férfiak” fesztivál résztvevői 2019-ben. Fotó: Takahiro Yoshida/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Az osui fesztivál egyike a három Hadaka Macurinak, amit Japánban tartanak. Egy másik, nagyjából 1250 éve tartott „Meztelen Férfi” fesztivál – amit idén február 22-én tartottak Inavaza város egyik sintoista szentélyében – azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy idén először nőknek is engedélyezték a részvételt, legalábbis a programok és szertartások egy részén.

Nyitókép: Résztvevők küzdenek a talizmánt tartalmazó szerencsehozó zsákért a Szomin-szaj nevű „Meztelen Férfiak” fesztiválon, a japán Osu városában 2023. február 12-én. Fotó: Kyodo News Stills via Getty Images

#Kultúra#japán#meztelen fesztivál#meztelen#hadaka macuri#fesztivál

Címlapról ajánljuk