Kultúra

Ha már a szoborállítás úgyis elmarad, legalább emléknappá nyilvánították Gábor Zsazsa születésnapját

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2024. február 5. 19:05

Február 6-át Gábor Zsazsa emléknapjává nyilvánította a Magyar Hollywood Tanács.

Gábor Zsazsa emléknapjává nyilvánította február 6-át a Magyar Hollywood Tanács (MHT). A civil egyesület az 1917. február 6-án született magyar színésznő születésnapját a Golden Globe-díjas magyar művésznő, szépségkirálynő, modell, üzletasszony emlékének és világhírének adózva nyilvánította Gábor Zsazsa-emléknappá. Erről az MHT a facebook-oldalán adott hírt.

Az MHT méltatása szerint a 2016-ban elhunyt magyar származású híresség, a 20. század közepének egyik legismertebb hollywoodi szexszimbóluma, a világ egyik első és máig egyik legnagyobb celebe volt, egyike azon magyar származású hírességnek, akik csillagot kaptak a Hollywoodi Hírességek Sétányán.


A Magyar Hollywood Tanács Egyesület civil szervezetet Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzul alapította 2016-ban azzal a céllal, hogy a Magyarországról elindult, magyar gyökerekkel rendelkező hollywoodi filmes világhírességek emlékét megőrizzék, eredményeiket, sikereiket minél szélesebb körben bemutassák.

Bokor Balázs elnökön kívül az MHT tiszteletbeli elnöke Rófusz Ferenc, Oscar-díjas filmrendező, az elnökségi tagjai Bunyik Béla, a Los Angeles-i Magyar Filmfesztivál alapító-igazgatója, Csoma Ernő, Tolcsva polgármestere, Csupó Gábor filmrendező, animátor, zeneszerző, Erdélyi György ügyvéd, Horváthné dr. Fekszi Márta, az Origo Film Group Zrt. cégvezetője, Kuller József, az Ingatlanbank vezérigazgatója,  Vécsi István, Ricse polgármestere, Vida Virág, Los Angelesben élő újságíró.

A Magyar Hollywood Tanács támogatta, hogy Gábor Zsazsa kapjon köztéri szobrot is Budapesten, csakhogy Frederic von Anhalt, Gábor Zsazsa özvegye felháborodott a világsztárról készült szobor láttán. Szerinte a kedveséről készült alkotás egy cseppet sem tükrözi a valóságot, sőt megszégyeníti Gábor Zsazsa emlékét, félresikerült az egész, és nem hajlandó fizetni érte. Erről az RTL Fókusz így számolt be:


Miután Gábor Zsazsa szobra óriási botrányt kavart járókelőket kérdeztünk, vajon kinek van igaza, és egyáltalán felismerik-e Gábor Zsazsát a műről?


A szoborbotrányról az MHT az alábbi rövid közleményt adta ki:

Frederic von Anhalt herceg, Gábor Zsazsa özvegye a sajtóban tette közzé, hogy az általa megrendelt életnagyságú Gábor Zsazsa szobrot nem veszi át, azt nem kívánja köztéri helyszínen felállíttatni. Az özvegy a szobrot maga rendelte meg, a rendelési feltételekben maga állapodott meg, a készítés folyamatában instrukciókat adott a szobrásznak, a folyamatot maga személyesen figyelemmel követte, a zsűrizésen jelen volt, az Origó Filmstúdióban kérésére tartott sajtótájékoztatón semmilyen negatív véleményt nem fogalmazott meg. Az özvegy, mint megrendelő, mint a projekt megálmodójának mostani szándékát a magunk részéről tudomásul vesszük. 

Nyitókép: RDB/ullstein bild via Getty Images

#Kultúra#gábor zsazsa#szobor#emléknap#születésnap#Magyar Hollywood Tanács

Címlapról ajánljuk