Kultúra

Demeter Szilárd emberei magukhoz kötődő lapoknak adták a 350 milliós támogatás jelentős részét

rtl.hurtl.hu

2024. február 3. 13:30

Folyóiratok támogatására szólt a pályázat: több neves kiadvány kimaradt, több, a döntéshozókhoz kapcsolódó publikációnak bőven jutott.

A Demeter Szilárd vezette Petőfi Kulturális Ügynökség folyóirat-támogatási pályázatán összesen 350 millió forintot osztottak szét 95 nyertes pályázó között. Az egyik hoppon maradt pályázó, a Revizor Online nagy nehezen megszerezte a nyertesek listáját, amelyből kiderül:

Több olyan lap is nyert, amely a pénzről döntő tisztviselőkhöz kötődik.

A bírálóbizottság elnöke Balázs Géza nyelvész, az alapítványosított SZFE elméleti intézetének és doktoriskolájának a vezetője. Saját honlapján azzal büszkélkedik, hogy autót küldtek érte Tusványosra, a Fidesz–legendárium kulcsfesztiváljára. A bizottságban ott van még Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke, Nagy Koppány Zsolt író, korábbi minisztériumi dolgozó, Vári Fábián László kárpátaljai költő, Szentmártoni János író és helyettes államtitkár, Novák Irén, a Nemzeti Művelődési Intézet vezetője, valamint dr. Balogh Balázs, Madas Edit és dr. Pataki Viktor.

A lap szerint a nyertesek között több olyan szervezet, illetve kiadvány van, amely a döntéshozók közül egyhez vagy többhöz is kötődik lazábban vagy szorosabban. A témát feldolgozó 444 az alábbiakat emelte ki:

  • A legnagyobb, 13 milliós támogatást az Írott Szó Alapítvány kiadásában megjelenő Irodalmi Magazin kapta. Szerzői között található Balázs Géza, Erős Kinga, Nagy Koppány Zsolt, Szentmártoni János, de a PKÜ-vezető Demeter Szilárd is.
  • Az egyik legnagyobb, 10 milliós összeget a kormánnyal baráti viszonyban lévő Magyar Írószövetség Olvasat.hu oldalának működési támogatására ment. A bizottságban ott ül a szövetség elnöke, volt elnöke és volt elnökségi tagja.
  • A legnagyobb kedvezményezett a két tételben 22 milliót kapott Múlt-kor.hu online történelmi folyóirat. Ez nem kötődik a döntéshozókhoz, de többször foglalkoztak pozitív hangvételben Demeter Szilárd munkásságával.
  • Kilenc milliót kapott az Inter Kultúra-, Nyelv- és Médiakutató Központ Nonprofit Kft., az „E-nyelv Magazin online nyelvi-kulturális folyóirat megjelentetésére”. Ennek felelős kiadója Balázs Géza, akihez még két nyertes pályázat is köthető: egy hétmilliós és egy négymilliós.

A 444 szerint a döntések egy része szimplán csak érdekes, egy másik része azonban felvet összeférhetetlenségi kérdéseket.

Nyitókép: MTI / Máthé Zoltán

#Kultúra#demeter szilárd#folyóirat#támogatás#lap#bizottság#petőfi kulturális ügynökség

Címlapról ajánljuk