Kultúra

10 nagyszerű film az RTL+ kínálatából, amikkel garantáltan ellazulhat az ünnepek alatt

Mohos MátéMohos Máté

2023. december 22. 14:07

Akár nevetni, akár borzongani, akár lazítani szeretnénk, az RTL+ kínálatában számos külföldi kasszasiker és magyar közönségkedvenc film gondoskodik arról, hogy mindig megtaláljuk a kedvünkre való szórakozást. Cikkünkben csupán tíz filmet ajánlunk az RTL streamingszolgáltatójának választékából, de ennél még sokkal több szórakozás vár a platformon.

Karácsony idején sok a tennivaló: családot kell látogatni, ünnepi étket készíteni, díszíteni, ajándékozni. Ám ha elmentek a vendégek, elfogyott a vacsora, és mindenki kiörömködte magát a meglepetéseken, jól esik összezuhanni a tévé előtt, és megnézni egy igazán szórakoztató filmet.

Ha van RTL+ előfizetése, ezt igazán könnyedén meg tudja tenni. Streamingszolgáltatónk karácsonyi filmek, magyar sikerek és hollywoodi klasszikusok sorával várja a nézőket, és persze az RTL saját műsorait is megnézhetjük rajta. 

Mostani cikkünkben a teljesség igénye nélkül összeválogattunk néhány élvezetes, garantáltan szórakoztató filmet  (túlnyomó részt szinkronosat) az RTL+ kínálatából, amelyek tökéletesek arra, hogy kikapcsoljanak az ünnepi rohanás szüneteiben.

1. Brazilok

Egy faluból elszármazott milliomos úgy dönt, hogy szülőhelye legjobb focistáit kiutaztatja magához Brazíliába: a futballmániás település élete így felbolydul, mivel több csapat is esélyes a kijutásra – ám csak egy nyertes lehet. A 2017-es magyar film azt mutatja be, ahogy a cigánysor lakóiból felálló focicsapat, élükön a helyi pappal, szintén benevez a versenybe, hogy legyőzzék az önkormányzat nagyvadjaiból felálló ellenfelüket.

A végeredmény egy olyan – ritka – magyar vígjáték, amely tényleg vicces, és amelyet az egész család tud élvezni. Az alkotás nem túl mélyen, de a Magyarországon jelen lévő rasszizmusról is szól: egy pozitív, elfogadásról szóló üzenettel is gazdagabbak lehetünk, ha úgy döntünk, ezt a filmet választjuk.

2. Bébi úr

A Bébi úr egy igazi „kettő az egyben” film: a kiskorú nézők egy vicces-színes mesefilmet kapnak, amely a testvéri szeretet és a család fontosságáról szól, a felnőttek pedig az avantgárd filmművészet rejtett remekét. Az alkotásban csak úgy záporoznak az agyamentebbnél agyamentebb ötletek: ezeken a lurkók elnevetgélnek, bennünk pedig kőkemény egzisztenciális szorongást kelthetnek a valóság természetéről, valamint az ember helyéről az univerzumban.

A Bébi úr tényleg kilóg az ilyen-olyan animációs, gyerekeknek szóló filmek tömegéből azzal, hogy premisszáját a végsőkig elviszi, és nem ijed meg attól, hogy valószerűtlen vagy bizarr legyen, miközben felépít egy olyan univerzumot, amely a saját, misztikus szabályai szerint működik. Bébi urat nem szabad lebecsülni.

3. A nemzet aranyai

Az utóbbi évek egyik legsikeresebb magyar dokumentumfilmjét eddig csak a mozikban lehetett megnézni, azonban immár az RTL+ kínálatában is elérhető a magyar férfi vízilabda válogatott 1997 és 2008 közötti aranykorszakáról szóló film.

A nemzet aranyai valójában egyfajta motivációs film minden korosztály számára. Megmutatja, hogy minden helyzetre van megoldás, ha olyan emberekkel vesszük körbe magunkat, akikre felnézhetünk, akikben meg tudunk bízni. A filmet eddig több mint kilencvenezren látták a magyar mozikban – mostantól pedig az RTL+on gyűjti az új rajongókat.

 

4. Kész katasztrófa

Ha már letettük a gyereket aludni, és olyan filmet szeretnénk nézni, amit velük nem lehetne, jó szívvel tudjuk ajánlani a Kész katasztrófa című vígjátékot – csak vigyázzunk, fel ne ébresszük nevetésünkkel a lurkókat.

A film egy útját vesztett New York-i nő (Amy Schumer) kalandjait mutatja be, akire csak nem akar rátalálni az igaz szerelem. Vagy mégis itt van a sarkon túl? A Kész katasztrófa arcpirítóan vicces poénokkal, és szerethető, emberszagú karakterekkel emelkedik ki a romantikus komédiák tömegéből. Schumer mellett Bill Hader és John Cena is nagyot komédiázik, LeBron James mellékszereplése pedig már tényleg csak hab a tortán.

5. Toxikoma

Szintén nem gyerekeknek való film Herendi Gábor 2021-es közönségfilmje, amely Szabó Győző önéletrajzi írásán alapul, és a színész drogfüggését, valamint Dr. Csernus Imrével való barátságát meséli el. Utóbbit Bányai Kelemen Barna játssza anélkül, hogy egysíkú paródiát mutatna be a kemény szavairól ismert pszichiáterről.

Molnár Áron szintén emlékezeteset alakít Szabó Győző szerepében. A Toxikomát túlzás lenne a magyar Trainspottingnak nevezni, ám talán ez az egyetlen, szélesebb körben is ismert magyar film, amely bemutatja a szerfüggést. A film Szabó életének legnehezebb időszakáról szól, elmeséli a drogos zuhanást, majd az óriási kihívást jelentő elvonókúrát is, ahol két óriási férfiegó csap össze, majd tanul meg együttműködni.

6. A feleségem története

Enyedi Ildikó nemzetközi sztárok segítségével filmesítette meg Füst Milán regényét, amelyből az író és a rendező stílusjegyei is visszaköszönnek. Ha elege van a könnyed szórakozásból, és inkább egy nagybetűs Filmet nézne, jó szívvel ajánljuk ezt az alkotást, amelyet a patinás Arany Pálma díjra is jelöletek a Cannes-i filmfesztiválon.

A film Jakob Störr kapitány (Gijs Naber) történetét meséli el: a tengerész egy kávézóban elfogad egy kihívást jóbarátjától: vegye feleségül az első nőt, aki besétál a terembe. Störr így találkozik a gyönyörű Lizzyvel, akit a Bond-lányként is bizonyított Léa Seydoux játszik.

7. Tremors

Szeretne egyszerre jókat borzongani és kacagni egy klasszikus horrorfilmen? Ne is keresgéljen tovább! A Tremors című szörnyfilm még akkor is kellemesen könnyed marad, amikor már bőven folyik a vér, és kaszabolják a békés amerikai kisváros lakót a föld alatt rejtőző szörnyetegek.

A Kevin Bacon főszereplésével készült horrorvígjáték olyan sikeres lett, hogy nem kevesebb, mint hat folytatás készült hozzá – ezek közül többet is meg lehet találni az RTL+ kínálatában. Szóval ha túl sok volt az ünnepi melegségből, készüljön a reszketésre!


8. E.T.

Mit is lehet még elmondani az E.T-ről 2023-ban? Steven Spielberg földönkívülis filmje egy egész műfajt határozott meg, számtalan utánzója akadt, és a mai napig szívükbe zárták a nézők. A kis Elliott (Henry Thomas) és a kedves űrlény barátságát elmesélő történet még ennyi év után is ugyanúgy megérinti a felnőtteket, mint a gyerekeket.

Az E.T-t még akkor is érdemes néha újranézni, ha már ezerszer láttuk, a meghitt karácsonyi hangulatot pedig még inkább elmélyítheti a gyerekkori klasszikus felidézése. Ha pedig a gyerekek még soha nem találkoztak E.T-vel, és nem élték át a filmélményt, itt a tökéletes alkalom, hogy ők is megtapasztalják ezt a mesterművet.

9. Drakulics elvtárs

Listánkra nem egy, hanem két minőségi magyar vígjáték is felkerült: a Drakulics elvtársat már önmagában azért is érdemes lenne megnézni, hogy láthassuk Bödőcs Tibort kommunista funkcionáriusként. Ám a film ennél sokkal többet tartogat.

A történet szerint a hetvenes években hazánkba szakad egy addig külföldön élő vámpír, aki a titkosszolgálat figyelmét is felkelti. A cselekményt egy szerelmi szál is bonyolítja, ami fokozza a helyzet abszurditását, és felhőtlen szórakozást ígér a nézőknek.

10. A Wagner-csoport: Putyin titkos hadserege

Az RTL+-on akkor is megtalálja a kedvére való szórakozást, ha nem azért néz filmeket, hogy legalább másfél órára el tudja feledni a világ problémáit, hanem azért, hogy még inkább elmerülhessen bennük. Ez a díjnyertes francia tényfeltáró film például tökéletes választás lehet, ha érdekli, mik történek a színfalak mögött az elmúlt évek borzalmai alatt.

A Wagner-csoport: Putyin titkos hadserege című 2022-es dokumentumfilm az orosz Wagner katonai magáncég nyomait követi. A film megszólaltat a szervezetből kilépett exzsoldosokat, a Wagner-csoport tagjainak hozzátartozóit, illetve egy toborzót és egy aktív katonát is. A filmmel az RTL+ eredetileg az ukrajnai háború egyéves évfordulójára emlékezett meg, ám ma már más szemmel nézzük az alkotást, hiszen az elmúlt év egyik legmeghökkentőbb eseménye volt Prigozsin lázadása Putyin ellen, majd végzete, amely az egész Wagner-csoport jövőjét is meghatározta.

Nyitókép: Getty Images

#Kultúra#RTL+#karácsony#filmajánló#kínálat#dokumentumfilm#vígjáték#magyar film#horror#családi#ma#a nemzet aranyai#brazilok#drakulics elvtárs#wagner-csoport#E.T.

Címlapról ajánljuk