Kultúra

Pogány Judit lett a Nemzet Színésze

rtl.hurtl.hu

2023. december 15. 12:53

 Pogány Juditot a november 18-án elhunyt Csomós Mari helyére választották a Nemzet Színészének. 

Pogány Juditot választották a Nemzet Színészének - közölte pénteken Facebook-oldalán a Nemzeti Színház. Pogány Juditot a november 18-án elhunyt Csomós Mari helyére választották. A címet egyszerre legfeljebb tizenketten viselhetik, és ha közülük valaki elhalálozik, a cím többi birtokosa dönti el, ki kerülhet a megüresedett helyre.

A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, a kaposvári Csiky Gergely Színházban kezdte pályafutását. 1978-tól két évig tagja volt a Nemzeti Színháznak. Ezt követően ismét Kaposvárra szerződött. 1994-től szabadfoglalkozásúként fellépett többek között az Örkény István Színházban és a József Attila Színházban, valamint a Katona József Színházban. 2004 óta az Örkény Színház tagja.

Film- és szinkronszínészként olyan legendás alkotásokban működött közre, mint az Eldorádó, A legényanya, a Zimmer Feri, a Vuk, valamint a Frédi és Béni. 

Pogány Judit tavaly novemberben a XXI. századnak mesélt az akkor negyven éve bemutatott Panelkapcsolat című film forgatásáról:


Pogány Judit a Fókusznak 2022 februárjában arról beszélt, hogy a pandémia alatt volt először szabadságon:

Nyitókép: Pogány Judit játszik William Shakespeare Macbeth című drámájának fotóspróbáján az Örkény István Színház Örkény Stúdiójában 2019. március 12-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

#Kultúra#pogány judit#nemzet színésze

Címlapról ajánljuk