Kultúra

Eltűnik Zsámbék romtemploma, újjáépítik és kolostor lesz belőle

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 13. 17:24

Kihirdették a zsámbéki templomrom újjáépítésére kiírt pályázat eredményét, premontrei szerzetesek kolostora lesz belőle. A műemléki szakma korábban amellett foglalt állást, hogy romként kellene megőrizni az épületegyüttest.

Mint arról szeptember 1-jén az RTL Híradó is beszámolt, augusztus végén zárult le a Zsámbék önkormányzata által a település fölé magasodó közismert templomrom újjáépítésére kiírt pályázat. A 10 milliárdos keretösszegű pályázat eredményéről szerdán számolt be Facebookon Lánszki Regő országos főépítész, építészeti államtitkár, aki a pályázatot elbíráló bizottság társelnöke volt.

A Horváth László polgármesterrel, a bíráló bizottság elnökével közösen jegyzett közlemény szerint az Építési és Közlekedési Minisztérium támogatásával nyílt tervpályázatra 17 pályamű érkezett. A bíráló bizottság a Közti Zrt. pályázatát találta a legjobbnak.


A győztes pályázat tégla kiegészítéssel rekonstruálja a templomot, „amivel finoman jelzi a modern műemléki szempontoknak megfelelően, hogy hol történt kiegészítés”, és konkrét megoldási javaslatot fogalmazott meg a tornyok fedésére.

A templom szakrális jellege is helyreáll, hiszen a felújítás után a premontrei szerzetesek is visszatérnek a kolostorba

– áll a közleményben.

A műemlékvédelmi szakma korábban nem fogadta egyöntetű lelkesedéssel a felújítási szándék hírét, sokak szerint romként kellene megőrizni az épületegyüttest. Többen attól tartanak, hogy a betonelemekkel brutálisan elcsúfított diósgyőri várrom sorsára jut ez az ikonikus magyar rom is.

 

#Kultúra#zsámbék#romtemplom#örökségvédelem#felújítás

Címlapról ajánljuk