Kultúra

Hét csodálatos karóra, amiért azért fizettek brutális összegeket, mert valaha egy legenda viselte őket

Dévai LászlóDévai László

2023. december 10. 13:54

James Dean szívdöglesztő zsebórája, Kennedy keskeny, szinte feminin Omegája, James Bond emblematikus karórája, Paul Newman feleségének személyes üzenete a hátlapba gravírozva. Az élő legendák karizmájukkal még a hétköznapi órákat is legendássá teszik, erre aztán az utókor elszánt gyűjtői a gatyájukat ráfizetik. Volt olyan ketyegő, ami a korabeli ár kétezerszereséért kelt el aukción.

A hírességek, színészek, rocksztárok, celebek, influenszerek ma már sokszor több tíz-, sőt százmilliós órákat viselnek a csuklójukon. Cristiano Ronaldo, Kevin Hart vagy Jay-Z például több budapesti ingatlan árát húzza reggelente a csuklójára, hogy aztán ezekben a műalkotással felérő darabokban mutatkozzon a nyilvánosság előtt.

A világsztárok régen is kedvelték a karórákat, nem is éppen a legolcsóbbakat, de a rongyrázás korántsem volt jellemző rájuk.

Paul Newman, John Fitzgerald Kennedy, James Dean, a maiak közül pedig Daniel Craig is teljesen elérhető órákat viselt, az már persze más kérdés, hogy az általuk hordott, későbbi aukciókon elárverezett ketyegőkért a gyűjtők már képesek voltak csillagászati összegeket kifizetni.

Nemrég A Christie's Passion For Time aukcióján egy licitáló majdnem 4,6 millió svájci frankért (mostani árfolyamon több mint 1,8 milliárd forintnak megfelelő összegért) vitte el azt az órát, amit Marlon Brando hordott az 1979-es vietnámi háború idején játszódó kultklasszikusban, az Apokalipszis mostban. A lünettától megszabadított Rolex GMT Master listaára a hetvenes években 500 dollár alatt volt, ami a mai gazdasági körülmények között 3-4 ezer dollár (kb. 1,2 millió forintnyi) vásárlóerőnek felelne meg.


Brando Rolexe is jól példázza, micsoda értéknövelő hatása van annak, ha egy híres ember viselt egy órát. Az alábbiakban azokat a híres emberek által hordott óralegendákat szedtük össze, amiknek az értéke csak azért nőtt meg brutálisan, mert egykori tulajdonosuk is legenda volt. Elöljáróban annyit érdemes megjegyezni, hogy az antik órák ára az elmúlt években elkezdett lassan emelkedni, köszönhetően annak, hogy egyre nagyobb rétegeket hódít meg az „órázás” mint hobbi. 

Egyes jó állapotban lévő modellekért akár háromszor annyit is ki kell fizetni, mint 10 évvel ezelőtt, de a hírességek óráinak az ára ennél sokkal jobban megnőtt, pláne, ha a korabeli listaárat vesszük alapul.

James Dean zsebórája

2013 júniusában az Antiquorum elárverezte James Dean zsebóráját egy hongkongi aukción. Az óra egy Amerikában gyártott márka, a Standard zsebórája volt, amiben egy Elgin (szintén amerikai gyártó) szerkezet ketyegett. Bár a listaárat nehéz megállapítani, a Time & Tide szerint az óráért a századfordulón kicsivel több mint 100 dollárt kellett fizetni. Ez az összeg ma nagyjából 3300 dollárnak (több mint 1,1 millió forintnak) felelne meg.

Karórák, amiknek az ára azért ment ki a plafonon, mert egy híres ember viselte őket
Fotó: Antiquorum
Karórák, amiknek az ára azért ment ki a plafonon, mert egy híres ember viselte őket
Fotó: Richard C. Miller/Donaldson Collection/Getty Images

Az óra 2013-ban nem kevesebb, mint 42 ezer dollárért, vagyis közel 15 millió forintnak megfelelő összegért cserélt gazdát, ami az eredeti listaárhoz képest csillagászati értéknövekedést jelent. A celebfaktort jól jelzi, hogy hasonló zsebórákat 100 dollár körüli összegért is meg lehet venni az Ebay-en, még a tömör arany modellekhez is hozzá lehet jutni ezer dollár körüli összegekért.

Paul Newman Rolex Daytonája

A hírességek óráinak Szent Grálja nem más, mint Paul Newman színész és autóversenyző Rolex Daytonája, amit 2017-ben 17 millió dollárért árverezték el – ez a mai árfolyamon 5,8 milliárd forintnak felel meg. Newman az órát a feleségétől, Joanne Woodwardtől kapta (akitől saját bevallása szerint szexistennek érezte magát) – a hátlapba Joanne azt gravíroztatta, hogy „vezess óvatosan, aláírás: én”.

Karórák, amiknek az ára azért ment ki a plafonon, mert egy híres ember viselte őket
Fotó:  Max B. Miller/Fotos International/Getty Images
Karórák, amiknek az ára azért ment ki a plafonon, mert egy híres ember viselte őket
Fotó: Phillips
Karórák, amiknek az ára azért ment ki a plafonon, mert egy híres ember viselte őket
Fotó: Phillips

Ezek a 6239-es referenciájú Daytonák 2017 óta horribilis pénzekért kelnek el a különböző aukciókon, 100 ezer dollár fölötti összegeket is ki szoktak fizetni ezekért az órákért, még ha nem is híres ember, aki valaha viselte őket. Ez különösen annak fényében tűnik hihetetlennek, hogy a hatvanas évek végén és a hetvenes évek elején még 400 dollár körüli listaáron mozogtak (ennek az összegnek a mai vásárlóértéke 3 ezer dollár körül lehet, ami nagyjából egymillió forintnak felel meg).

Daniel Craig Omegája

Daniel Craig James Bondként csak Omega karórákat hordott, mint ahogy a kilencvenes évek óta minden James Bond. (A mindenkori 007-es ügynök futurisztikus felszereléseivel korábbi cikkünkben foglalkoztunk behatóan.) 

A Craig által a 2012-es Skyfallban hordott Omega Seamaster Planet Ocean listaára 5800 dollár (2 millió forint) volt, használtan pedig már 4500 dollárért is hozzá lehet jutni. Akárhogy is, azt az órát, amit a színész a forgatáson hordott, 254 ezer dollárért vették meg a Christie's aukciósház árverésén, ez forintosítva 88 millió forintot jelent mai árfolyamon.

Karórák, amiknek az ára azért ment ki a plafonon, mert egy híres ember viselte őket
Bond ezt az órát viseli a filmben.
Karórák, amiknek az ára azért ment ki a plafonon, mert egy híres ember viselte őket
Fotó Omega

Craig egyébként maga is szerződésben áll az Omegával, így nem csoda, hogy Bondként is csak az ő óráikat viselte. A színész nem válogatós, egy Swatch-Omega együttműködésből született műanyag órát is viselt már nyilvános eseményen. Az az óra is arról híres egyébként, hogy a nagy hype miatt a nagyjából 100 ezer forintos órát félmillió forintért árulják a különböző online órapiacokon.

John Fitzgerald Kennedy pici Omegája

A Cartierre jellemző „tank” tokformájú Omega Ultra Thin (referenciaszáma: OT3980) a merényletben megölt egykori amerikai elnök, John Fitzgerald Kennedy egyik legismertebb órája volt, jelenleg az Omega New York-i múzeumában tekinthető meg. A hatvanas években 200 dollár körül volt a listaára, ami ma nagyjából 2 ezer dollárnak felelne meg.


Egy 2005-ös aukción az óra a korabeli ár több mint kétezerszereséért, 420 ezer dollárért kelt el, ami mai árfolyamon majdnem 146 millió forintot jelent. Ezt az órát viselte az elnöki beiktatásán, az akkoriban férfi méretű órának számító ketyegőt Grant Stockdale-től, az egyik barátjától kapta.

Elvis Presley karórája

Elvis Presley Omega Constellation Calendar óráját 2012-ben a New York-i Antiquorum aukciósház több mint 37 ezer dollárért (nagyjából 13 millió forintnak megfelelő összegért) adta el. Az 1960-as évek elején gyártott, ritka, fekete számlapos órát a becslések szerint valahol 10 és 20 ezer dollár közé várták, de végül alaposan megszaladtak a licitek. Ezek az órák, ha nem Elvis viselte őket, pár ezer dollárért megvásárolhatók.

Karórák, amiknek az ára azért ment ki a plafonon, mert egy híres ember viselte őket
Fotó: Antiquorum

Eric Clapton Patekje

Eric Clapton a kakukktojás, mert a világ talán legismertebb gitárosa nemcsak hordja az órákat, hanem gyűjti is őket. Amikor pedig az órái felkerülnek egy-egy akciósház listájára, brutális összegekért szoktak elkelni. 2012-ben például a Christie's genfi ​​aukcióján egy rendkívül ritka, 2499 Patek Philippe-et árvereztek el, ami Clapton személyes gyűjteményéből került kalapács alá. A darabért több mint 3,6 millió dollárt, vagyis átszámítva 1,25 milliárd forintnak megfelelő összeget fizettek ki. 

Igaz, ez az óra alapból sem volt olcsó, Clapton 1989-ben vásárolta meg 253 ezer dollárért (több mint 88 millió forintért), ennek az összegnek a mai vásárlóértéke nagyjából félmillió dollárnak felel meg.


Nyitókép: Mike Marsland / Getty Images for Omega

#Kultúra#Paul Newman#daniel craig#elvis presley#Eric Clapton#ma

Címlapról ajánljuk