Kultúra

65 éves korában elhunyt Benjamin Zephaniah, a Peaky Blinders sztárja

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 7. 14:20

A Birmingham bandája (Peaky Blinders) című népszerű sorozat sztárjának agyában két hónappal ezelőtt találtak daganatot.

Csütörtökön a hajnali órákban meghalt Benjamin Zephaniah író, színész és költő, írja a BBC. A lesújtó hírt a művész Instagram-fiókján közölték.

„Benjamin igazi úttörő és újító volt. Nagyon sokat adott a világnak” – áll a halálát bejelentő közleményben. „Csodálatos pályafutása során Benjamin örömteli és fantasztikus örökséget hagyott ránk” – utalt a közlemény a rengeteg prózára, versre, zenére, tévés és rádiós alkotásra, ami Benjamin Zephaniah nevéhez fűződik.

Zephaniah a birminghami Handsworth-ben született és nőtt fel, egy barbadosi postás és egy jamaicai ápolónő fiaként. Diszlexiás volt, és 13 évesen otthagyta az iskolát, mert nem tudott rendesen írni és olvasni tanulni. 22 évesen Londonba költözött, és kiadta első verseskötetét Pen Rhythm címmel.

Később öt regényt, valamint gyerekeknek szóló verseket is írt, első fiatalabb olvasóknak szóló könyve, a Talking Turkeys 1994-es kiadásakor hatalmas sikert aratott. Gyakran írt és nyialtkozott faji visszaélések és az oktatás kérdéseiben.

Írói munkája mellett Zephaniah színész volt, és 2013 és 2022 között szerepelt a BBC Peaky Blinders című nagy sikerű drámasorozatában. Ő játszotta Jeremiah „Jimmy” Jesust 14 epizódban is.


Benjamin Zephaniah orvosai nyolc héttel ezelőtt diagnosztizáltak agydaganatot nála. A közlemény szerint felesége végig vele volt betegsége alatt, és mellette volt akkor is, amikor távozott az élők sorából.

A halálhírt megdöbbenéssel fogadta rengeteg híresség. A Peaky Blinders színésze, az Oppenheimer flm főszereplője, Cillian Murphy nyilatkozatában azt mondta: „Benjamin igazán tehetséges és gyönyörű ember volt. Nagyon elszomorít ez a hír.”

Lenny Henry humorista, színész és író így nyilatkozott: „Szomorúan értesültem barátom, Benjamin Zephaniah elhunytáról. A költészet iránti szenvedélye, a mindenki számára elérhető oktatásért való kiállása törhetetlen volt.”

Nyitókép: Tom Jenkins/Getty Images

#Kultúra#halál#elhunyt#Benjamin Zephaniah

Címlapról ajánljuk