Kultúra

Elhunyt Járai Máté édesapja, Járai Alfréd

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. december 1. 15:49

A színész olyan világhírű Tarr Béla-filmekben játszott, mint a Sátántangó, a Werckmeister harmóniák és A londoni férfi.

Járai Máté pénteken Instagramon jelentette be, hogy a kórházban elhunyt édesapja, Járai Alfréd.

Járai Alfréd a nyolcvanas években tűnt fel először egy kisebb filmszerepben, majd a 90-es 2000-es években tucatnyi művészfilmben játszott kisebb-nagyobb szerepeket. 

Tarr Béla és Krasznahorkai László világhírű filmjében, az 1994-es Sátántangóban az egyik fontos szereplőt, Halicsot, a tanyást alakította. (Járai Máté a filmből vett egyik képkockát osztotta meg követőivel.) Ezen kívül még két Tarr Béla-alkotásban lehetett látni őt: a 2000-ben bemutatott  Werckmeister harmóniákban és a 2007-es A londoni férfi című filmben. Kamondi Zoltán 1999-es Az alkimista és a szűz című filmjében, valamint Horváth Putyi A halál kilovagolt Perzsiából című filmjében is szerepelt.


Járai Máté megrendítő szavakkal búcsúzott édesapjától:

Édesapám! Ma reggel hívtak a kórházból, hogy meghaltál. Összerezzenek, pedig számítani lehetett rá, most mégis ittmaradtam Nélküled. Akkor most fel kell nőnöm végérvényesen, ugye? Pedig sokkal korábban fel kellett, mint szerettem volna...a függőségeid, a zárkózottságod, hogy mennyire nem értetted ezt az életnek nevezett dolgot...

Járai Máté felelevenítette, hogy mennyire imádta apja a feleségét és Máté húgát, Emmát, és hogy milyen jó humora volt, amit a szintén színészpályára lépett fia is örökölt. Járai Alfréd utolsó kórházban töltött idejéről írva a fia a Sátántangó híres kocsmai táncjelentét idézte fel:

Pár napja a kórházban, miután Emma megetetett kezetcsókoltál Neki, emlékszel? Míg élek nem felejtem el: mint aki megköszöni a táncot, de Te megköszönted Neki az életet, hogy köszönöd, de Te nem táncolsz tovább.


Járai Máté zárásképp arra kérte elhunyt apját, hogy vigyázzon édesanyjára és hogy

ne táncolj túl gyorsan és könyörgök ne dohányozz annyit! 

#Kultúra#halál#halálhír#elhunyt#járai alfréd#járai máté

Címlapról ajánljuk