Kultúra

Bognár Zsolt: Alföldi a vészkorszak rémével taknyolja össze a kormányzatot

rtl.hurtl.hu

2023. november 21. 14:54

A Madách Színház színésze válaszolt Alföldi Róbertnek, aki az RTL-nek beszélt arról, hogy nagyon rossz időket idéz, ahogy ma az embereket hergelik. Bognár szerint, mivel ők nem coming-outoltak azzal, hogy nácik lennének, ezért kikérik maguknak, ha ilyesmivel gyanúsítanák őket.

„Végtelenül ízléstelen tahóságnak tartom, hogy a Nemzeti Színház volt igazgatója az RTL-nek adott nyilatkozatában – mit is nem adna azért, hogyha ez a »volt« szócska hiányozhatna a nyitó mondatomból – egy sajnálatos és elfogadhatatlan történelmi gyalázat esetleges visszatérésének rémével taknyolja össze a kormányzatot és a mögötte álló milliókat, így személyesen engem is – írta nyílt levelében Bognár Zsolt, a Madách Színház színésze.

Azután írt a Minden Szó nevű blogra bejegyzést, hogy Alföldi az RTL-nek azt mondta, az, ahogy az embereket hergelik, nagyon rossz időket idéz. Mondhatunk kommunista időket, de mondhatunk nagyon durván náci időket. Szerinte el kell azon gondolkozni, hogy egy olyan országban élünk, ahol „a melegeket befóliázzák, a nácikat meg nem”.


Bognár azt írta Alföldinek válaszul, hogy „a közélet színpadán a másságukat vallók többsége önszántából tárulkozik a világ elé. Mi, konzervatívok, közéjük értve magamat is, tudomásom szerint nem coming-outoltunk olyannal a nyilvánosság előtt, hogy nácik lennénk. Éppen ezért, ha megkérhetlek, még áthallásosan se öltöztess bennünket olyan szellemi egyenruhába, amit soha nem hordanánk. Az általad sejtetett vészkorszak újjáéledése esetén a magam részéről elsők között lennék, aki védelmedre kelne és nem volnék egyedül, hidd el. Ezért csak óvatosan az általánosításaiddal”.

Azt is hozzátette: „Lehet próbálkoznod az emberiség emlékezetéből amúgy kitörölhetetlen szörnyűségek jelenünkre vetítésével, de mielőtt ennek általad használt jogosulatlan, önsajnáltató és provokatív primitívségéről egy újabb bekezdést nyitnék, elégedj meg annyival, hogy Petőfi Sándor Színészdalának utolsó versszakát kizárólag egyes számban értve, maradéktalanul érvényesnek tekintsem a vonatkozásodban, különös hangsúlyt adva a vers utolsó sorának. És ezt a magyar történelem ismeretében, de attól függetlenül is így gondolom”.

,,De amit színpadon

A népnek hirdetünk,

Ne hazudtolja meg

A cselekedetünk.

Ha meg nem tesszük azt,

Ami föladatunk:

Akkor gyalázat ránk,

Szinészek nem vagyunk!”

Nyitókép: Balogh Zoltán / MTI

#Kultúra#alföldi róbert#Bognár Zsolt#fóliázás#színház#színész

Címlapról ajánljuk