Kultúra

Lefóliázott, fiktív NER-könyveket csempésztek be a Libri boltjaiba

rtl.hurtl.hu

2023. november 9. 5:47

Szijjártó Péter, Gulyás Gergely, Varga Judit és Kocsis Máté. Ők a főszereplői azoknak a könyveknek, amik lefóliázva jelentek meg a Libri több üzletében. 

Lefóliázott NER-könyvek jelentek meg a Libri boltjaiban – írta a Gulyáságyú Média. A fiktív könyveket szerdán helyezték el Újratervezés Civil Mozgalom aktivistái Mathias Corvinus Collegium (MCC) többségi tulajdonába került könyvesbolthálózat négy különböző egységében.

A szériának a „Kettős életem” sorozatcímet adták az aktivisták. A romantikus irodalom közé került a Szijjártó Péterről („A diplomácia mélyvízein”), és a Kocsis Mátéról „szóló”, „A hatalom árnyékában” címet viselő kötetet. A Gulyás Gergelyről „szóló „A miniszteri hivatal titkai” alcímű kötet az életmódba, a Varga Juditról szóló, „Az igazság sötét oldala” alcímű darabot a „szórakoztató irodalomhoz” helyezték.

A Libri üzleteiben idén nyáron egymás után kezdték lefólizáni azokat a fiataloknak szóló könyveket, melyekben LMBTQ szereplők vannak. A cég szerint csak a múlt héten négy ellenőrzést kaptak az úgynevezett gyerekvédelmi törvény miatt. Egy hónapja pedig meg is bírságolták őket 1 millió forintra. Papp Dóra író szerint a fóliázással megbélyegzik a könyveket, köztük az ő írásait is.


A Libri nem nem cáfolta, hogy listát készítettek arról, mely boltjaik vannak 200 méteren belül iskolák, templomok közelében. Azokban ugyanis egyáltalán nem árulhatnak LMBTQ tematikájú könyveket.


Szabados Ági műsorvezető, akinek már harmadik könyvesboltja nyílik meg, a Reggeliben arról beszélt szeptemberben, hogy nagyjából a könyvek felében van LMBTQ-szál:


Nyitókép: Facebook / Újratervezés Civil Mozgalom

#Kultúra#könyfóliázás#könyv#fólia#lmbtq#NER#Libri#könyvek#könyvesbolt

Címlapról ajánljuk