Kultúra

Francia tengerészeknek írt, 265 éves szerelmesleveleket hoztak nyilvánosságra a britek

rtl.hurtl.hu

2023. november 7. 7:39

A személyes hangvételű leveleket feleségek, testvérek, szülők írták egy francia hadihajó legénységének, de soha nem jutottak el a címzettekhez.

A gondosan megírt üzeneteket a tengerészak soha nem kapták meg, most több mint 260 évvel a megírásuk után hozták nyilvánosságra őket, írja a brit Sky News.

A leveleket a brit Királyi Haditengerészet 265 évvel ezelőtt foglalta le, mielőtt azok eljutottak volna címzettekhez. A leveleket azoknak a tengerészeknek írták, akik a hétéves háború során a francia haditengerészetben szolgáltak a Galatee hadihajón.

A leveleket író feleségek, vőlegények, testvérek és szülők nem tudták, hogy a hajót elfoglalták a britek, és a levelek egy londoni admirálishoz kerültek, majd egy raktárban porosodtok évszázadokig. Az akadémikus, aki felfedezte az összesen 104 levelet, azt mondta, hogy „kínzó” érzés, hogy milyen közel kerültek a levelek ahhoz, hogy a megfelelő emberekhez eljussanak.

Renaud Morieux, a Cambridge Egyetem professzora úgy véli, hogy a britek felbonthattak két levelet, hogy lássák, nem tartalmaznak-e bármilyen értékes stratégiai információt, de a többségük bontatlan maradt. „Rájöttem, hogy én voltam az első, aki elolvasta ezeket a nagyon személyes üzeneteket, mióta megírták őket. A címzettjeik nem kaptak ilyen lehetőséget. Nagyon érzelmes volt” – mondta a professzor.

Az éjszakát azzal töltöm, hogy írok neked. Én vagyok a te örökké hűséges feleséged. Jó éjszakát, kedvesem. Éjfél van. Azt hiszem, ideje pihennem

– olvasható az egyik érzelmes levélben.

A pár soha többé nem látta egymást.

Nyitókép: Cambridge Egyetem

#Kultúra#levél#szerelem#család#francia#tengerész

Címlapról ajánljuk